Plzeň ozdobily nové lavičky, na jednu se složili i studenti Fakulty zdravotnických studií

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Plzeň po roce opět ozdobily pestrobarevně pomalované lavičky. Jejich autory jsou studenti Střední odborné školy obchodu, užitného umění a designu v Nerudově ulici a kromě toho, že jsou lavičky vizuálně atraktivní, také pomáhají handicapovaným. I proto se do projektu zapojila také Fakulta zdravotnických studí ZČU.

Projekt Plzeňské lavičky organizuje od roku 2005 Rotary Club Plzeň Beseda. Výtěžky podporují sdružení HelpMe, pečující o mladé lidi postižené dětskou mozkovou obrnou, nebo ProCit, podporující rodiny dětí s autismem. 

Každá ze 14 laviček má svého sponzora a Fakulta zdravotnických studií je jedním z nich. Na pořízení té, jejíž návrh se nejvíce líbil, uspořádala v dubnu sbírku. „Sami naši studenti iniciativně přišli s tím, že by rádi zorganizovali sbírku a pomohli dobré věci. Tohoto přístupu si velmi vážím, neboť jako fakulta profilující se v oblasti přípravy odborníků pečujících o lidský život a zdraví vnímáme důležitost společenského přínosu a nezbytnost přispívat k minimalizaci lhostejnosti ve společnosti. Studenti přispívali drobnými částkami, ale jak se říká, i malé kapky tvoří velký déšť, a tedy s ohledem na počet zapojených studentů a také akademických pracovníků se povedlo vybrat potřebnou částku,“ uvedl děkan FZS Lukáš Štich.

Až do podzimu setrvají lavičky na svém místě ve Smetanových sadech, poté si je budou moci jejich sponzoři buď ponechat, nebo věnovat do veřejného prostoru.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Alena Lochmannová

04. 06. 2019