Odstartovala série rekonstrukcí. Některé skončí v září, jiné v prosinci

Studující Univerzita Zaměstnanci

Ve staveniště se postupně změní vstupní prostory dvou budov v kampusu ZČU na Borech, v centru Plzně čeká omezení Fakultu pedagogickou ve Veleslavínově ulici.

Život na Západočeské univerzitě začínají s blížícím se koncem akademického roku ovlivňovat omezení, která si vyžádaly nutné rekonstrukční práce. Přinášíme přehled těch nejvýznamnějších.

Kvůli zahájené rekonstrukci kolektoru, a tedy rozkopané cestě mezi budovou U22 (Fakulty strojní a ekonomická a Ústav jazykové přípravy) a Univerzitní knihovnou, už chodci v kampusu na Borech chodí po náhradní cestě po trávníku. Výkop se postupně prodlouží až ke vstupu do U22. Předpokládaný termín dokončení těchto prací je listopad 2019. Po tu dobu budou průchodnost areálu vždy zajišťovat přechody nebo přejezdy, zaměstnanci i studenti by měli ovšem počítat s tím, že rekonstrukce může být hlučná i prašná.

Rekonstrukce vstupního prostoru budovy U22 bude už v plném proudu, až se k ní výkop kolektoru přiblíží. Na proměně vstupu, v němž novinový stánek přestal fungovat už na začátku června, se bude pracovat do poloviny září, přičemž staveniště od zbytku budovy oddělí. Po dobu rekonstrukce se bude do U22 vstupovat náhradním bočním vchodem u poslucháren (ve směru od výzkumného centra RTI), automaty i bankomaty uvnitř budou fungovat bez omezení stejně jako vstup do kavárny CrossCafe. Bourací práce budou způsobovat hluk.

Budovy U22 se ale týkají i další plány. Do poloviny září mají stavbaři  rekonstruovat  její sedmé patro a od poloviny června maximálně do 19. prosince přijde na řadu rekonstrukce hlavních rozvodů vody v celém objektu. Znamená to průběžné odpojování stávajících rozvodů a jejich postupné nahrazování novým potrubím.

Letní rekonstrukce čeká rovněž sousední budovu Fakulty elektrotechnické neboli U26. Také tam se má od poloviny června do září rekonstruovat vstupní prostor, tentokrát ovšem s výraznějším omezením provozu. Protože se práce budou týkat dlažby, bude potřeba odvézt všechny jídelní i nápojové automaty a bankomaty. Rekonstrukce přeruší také činnost bufetu, s výjimkou mezi 8. a 26. červencem se při ní bude prášit, bude hlučno a schodiště vedoucí do patra bude třeba zakrýt. Náhradní vstup s náhradní recepcí povede do této budovy od parkoviště.

Mimo kampus je důležitou akcí velká rekonstrukce v budově Fakulty pedagogické ve Veleslavínově ulici, jež potrvá od tohoto měsíce maximálně do 19. prosince a už nyní zablokovala parkoviště ve dvoře. Během stavebních úprav v hale se totiž bude do budovy vcházet zadním vstupem právě z parkoviště a zadním požárním schodištěm dále do pater. Do prostor NTC se bude vstupovat ze dvora přes studovnu. Úpravy vodovodních rozvodů si postupně vyžádají odstávky vody a práce z haly od 28. června do 1. července odstraní nápojové a jídelní automaty.

Fakulta pedagogická vyhlíží stavební práce také v budovách na Klatovské třídě a na Chodském náměstí, kde se budou během července a srpna vyměňovat klasická i střešní okna. Na této akci se bude podílet Ředitelství silnic a dálnic.

Aktuální informace o těchto i dalších omezeních sledujte na webu pracoviště Provoz a služby ZČU.

O dlouhodobé uzavírce Kaplířovy a Dobřanské ulice čtěte zde.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

10. 06. 2019