Národní cenu za studentský design 2019 *GRAND získal absolvent Sutnarky

Absolventi Univerzita Úspěchy

Uspěl v silné konkurenci 192 autorů s 183 pracemi z 13 univerzit a 12 středních a vyšších odborných škol.
Jaroslav Prchal, absolvent ateliéru Design, získal hlavní ocenění v soutěži za návrh domácího zabezpečovacího systému Beep. Získal za něj také Cenu ředitele Národního technického muzea, podle něhož "autor v souladu se svým záměrem povýšil drobný, neokázalý, ryze technický a účelový předmět na ucelený soubor dokonale zpracovaných, přitom navýsost estetických prvků..." Práce vznikla pod vedením pedagoga Zdeňka Veverky.

Národní cena za studentský design oslavila letos devětadvacáté výročí. Podruhé byly jejími vyhlašovateli Design Cabinet CZ společně s plzeňskou nadací SUTNAR – NADACÍ RADOSLAVA A ELAINE SUTNAROVÝCH a DEPO2015, v jehož prostorách ve čtvrtek 14. listopadu 2019 samotné slavnostní vyhlášení proběhlo.

Letošní ročník patřil pracím v široké škále produktového designu a průmyslového designu. Přihlásilo se 192 autorů s 183 pracemi, z 13 univerzit a 12 vyšších odborných škol a středních odborných škol. Jejich práce hodnotily tři nezávislé poroty: dvě národní pedagogické poroty a poté mezinárodní porota, celkem 59 profesionálních vysokoškolských a středoškolských pedagogů, produktových a industriálních designérů, expertů a kurátorů designu.

Národní pedagogické poroty nominovaly pro rozhodování mezinárodní poroty 107 prací. Mezinárodní porota pak v několikakolovém hodnocení udělila Národní cenu za studentský design 2019 *GRAND, Národní cenu za studentský design 2019 *JUNIOR, sedm ocenění Excelentní studentský design 2019 a patnáct cen Dobrý studentský design 2019.

Studenti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara bodovali také v mnoha dalších kategoriích.

Ocenění Excelentní studentský design získala studentka Šárka Ištvánová s keramickou stavebnicí BAU. Toto ocenění obdržela také Elena Pavlenko za motorový člun MANTA. Třetí držitelkou ocenění Excelentní studentský design se stala Lucie Kopřivová a její set na výrobu domácích alternativních chlebů NECHLEBA.

V kategorii Dobrý studentský design uspěl se svojí kolekcí oděvů a doplňků PALLADIUM DIVISION student Adam Frk. Dalším oceněným byl absolvent Daniel Hájek. Poroty oslovila jeho diplomová práce "Dopravní prostředek budoucnosti 2045 ŠKODA ME".

Cenu EXIT, kterou uděluje děkan Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem, získala za kolekci UNEXPECTED MINT DREAM studentka ateliéru keramika Alena Lišková. Cenu děkana Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara obdržel Tomáš Starý za budku pro netopýry.

Blahopřejeme všem oceněným, jejichž kompletní přehled naleznete zde.

Oceněné a vybrané nominované práce jsou k vidění do 21. 11. v plzeňském DEPO2015, poté se přemístí do Prahy na Fakultu architektury ČVUT, kde budou vystaveny od 26. 11. do 6. 12.


Galerie


Jaroslav Prchal přebírá cenu.

Moderátoři Filip Koryta s Jaroslavem Vaňkem a Mirkou Novak, která večer oživila svým vystoupením. Všichni tři účinkující mají na sobě modely z kolekce absolventky ateliéru Fashion design Karolíny Čechové.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka Thomayer Opatrná

18. 11. 2019