Umělecká fakulta vybírá talenty do bakalářského studia

Studium Studující Univerzita

Od pondělí 6. ledna až do středečního odpoledne probíhá na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara druhá část přijímací talentové zkoušky do bakalářských oborů.

V loňském roce zavedená distanční forma první části přijímacího řízení se osvědčila a fakulta v tomto pokračuje. Uchazeči tedy opět odevzdávali elektronické portfolio domácích prací, využili tak progresivní komunikační nástroje svojí generace. A ti, kteří jsou zdaleka (mezi uchazeči jsou např. účastníci z Ruska, Kazachstánu, Ukrajiny, Běloruska, Turecka, Bulharska, Slovenska anebo Belgie), nemuseli do Plzně vážit dlouhou cestu. A nemuseli zvažovat, jak své portfolio prací rozdělit mezi několik škol.

„Do druhé, prezenční části přijímacího řízení dorazilo na SUTNARKU 342 uchazečů. Komise pedagogů je pečlivě vybíraly z 687 přihlášených adeptů. Oproti loňskému roku je patrný nárůst o devět procent. Uchazeči plní během tří lednových dnů zadávané úkoly. A dostane se i na jejich domácí práce, které si uchazeči přivezli s sebou a vedoucí ateliérů je podrobí pečlivému zkoumání. Ostatně obě části přijímacího řízení jsou hodnoceny komisionálně. Výsledek hodnocení je výsledkem shody názorů expertního týmu, nikoliv subjektivním posouzením jednotlivce," říká proděkan pro studijní a pedagogické záležitosti Jindřich Lukavský.

Největší zájem byl v letošním roce o ateliéry Grafický design, Komiks a ilustrace pro děti, Ilustrace Grafika, Design nábytku a interiéru, Mediální a didaktická ilustrace, Mediální a didaktická ilustrace II, Užitá fotografie, Animovaná a interaktivní tvorba (řazeno dle počtu přihlášek). V rámci půldenních (4 hodiny) či celodenních úkolů (8 hodin) řeší uchazeči například ilustraci ke knize, komiks na zadané téma, návrh plakátu, portrét, figuru, studii ruky, zátiší atp. O tom, zda byli uchazeči o bakalářské studium úspěšní, se dozvědí od 20. ledna 2020 na stránkách univerzity.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

08. 01. 2020