Začíná první ročník mezinárodní jazykové soutěže iKontext

Soutěž Spolupráce Univerzita

V pondělí 17. února začíná mezinárodní soutěž v porozumění odbornému anglickému textu iKontext. On-line soutěž pro střední školy v Plzeňském kraji a jejich partnerské zahraniční školy vznikl ve spolupráci Ústavu jazykové přípravy, oddělení Celoživotního a distančního vzdělávání ZČU a Odboru školství, mládeže a sportu Plzeňského kraje.

Soutěž iKontext navazuje na už osvědčený Kontext, jehož druhý ročník vyvrcholil v lednu. Rozdíl je v tom, že iKontext kromě žáků škol z Plzeňského kraje zapojuje také žáky z jejich partnerských škol, čímž se stává mezinárodním kláním. Hlavní úkol - porozumět anglicky psanému odbornému textu - zůstává stejný.

Do soutěže se přihlásilo 225 žáků z 8 škol a znalosti angličtiny tak mezi sebou porovnají žáci z České republiky, Slovenska a Německa. „Texty pro soutěže vyhledávali studenti univerzity a praktikanti US Pointu z databáze eLibraryUSA, která je přístupná pouze prostřednictvím amerických center. O užší výběr a zpracování textů pro soutěžní kola se postaral tým lektorů Ústavu jazykové přípravy ZČU. Na letošní téma Planeta Země jsme připravili více než 100 textů,“ představuje několikaměsíční přípravu soutěže ředitelka Ústavu jazykové přípravy Jana Čepičková. Záměrem organizátorů bylo připravit jazykovou soutěž, která bude on-line a bude určena pro všechny studenty středních škol: „Chtěli jsme, aby soutěž byla určena pro kohokoliv a nebyla výběrová. Aby se ji pokusili zvládnout i žáci, kteří by si třeba konverzační soutěž nevyzkoušeli,“ dodává Jana Čepičková.

Pro školy a studenty znamená průběh soutěže také seznámení se s univerzitním e-learningovým systémem Moodle, ve kterém budou vyplňovat jednotlivá on-line kola. “Příprava na soutěž začala v srpnu 2019. Postupně jsme vytvořili web soutěže a do Moodle nahráli všechny testy. Každému studentovi byl založen přístupový účet. Všem zúčastněným školám jsme systém vyplňování a celé soutěže vysvětlili,” říká Viktor Chejlava z oddělení Celoživotního a distančního vzdělávání, který zajišťuje bezproblémový průběh celé soutěže po technické stránce. Vítěze soutěže budeme znát v pátek 13. března 2020.



Celouniverzitní

Jakub Truneček

17. 02. 2020