Pandemie zasadila ránu univerzitnímu sportu

covid-19 Sport Univerzita

Některé turnaje bylo kvůli koronaviru třeba přerušit, některé úplně zrušit a přesunout na podzim nebo na příští rok. Konat se nebudou ani Evropské univerzitní hry v Bělehradě, kam se chystala početná výprava ZČU.

Z důvodu koronavirové pandemie ustalo na Západočeské univerzitě i veškeré sportovní dění. Celoroční soutěž O pohár rektora, organizovaná katedrou tělesné výchovy a sportu (KTS) Fakulty strojní, byla prozatím zrušena po odehrání pouhých čtyř turnajů z osmi, tedy přesně v polovině. Druhá polovina soutěží naplánovaná na březen a duben bohužel určitě v těchto termínech neproběhne a tradiční závěrečné dekorování vítězné fakulty spojené s akcí Běh s rektorem (plánovanou na 28. 4.) se neuskuteční ze stejného důvodu. Jak bude nakonec soutěž vyhodnocena, je v jednání. Ve hře jsou možnosti vyhlásit pořadí po čtyřech disciplínách, nebo ponechat letošní ročník bez vítěze.

Ani soutěže vysokoškoláků nebyly dohrány a probíhají jednání o jejich završení. Univerzitní florbalová liga v Plzni byla přerušena dvě kola před dohráním základní části. O dohrávce a případném vyvrcholení formou play off se jedná, celostátní finále v Praze se zřejmě neuskuteční. Futsalová liga zůstane zřejmě nedohrána. Vysokoškolská volejbalová liga byla nucena zrušit svůj čtvrtý turnaj v Plzni i původní termín celostátního finále v Jindřichově Hradci. Podařilo se odehrát zimní část Plzeňské ultimate frisbee ligy, ale osud jarní části soutěže je nejistý.

Také Mezinárodní meziuniverzitní turnaj EuroMilano 2020, na nějž se chystala výprava studentů pod vedením kolegů z katedry tělesné výchovy Fakulty pedagogické, se v plánovaném termínu 30. 4. – 3. 5. konat nebude

Vedle akcí univerzitních, respektive nemistrovských, chystala KTS v prostorách ZČU i na dalších sportovištích celou řadu kvalifikačních turnajů o postup na České akademické hry 2020, které připravovala Univerzita Palackého Olomouc. ZČU byla také pověřena uspořádáním Akademického mistrovství ČR v softbalu, které se mělo konat začátkem května. Rozhodnutím České asociace univerzitního sportu ze dne 30. 3. 2020 však byla všechna sportovní klání až do 31. 8. 2020 zrušena nebo odložena na druhou polovinu roku (v jednání). Kvalifikační turnaje ani vrcholná akce na úrovni ČR, tedy České akademické hry, popřípadě jednotlivá Akademická mistrovství ČR se v první polovině roku 2020 z pochopitelných důvodů proto konat nebudou.

Reprezentační družstva ZČU mužů i žen byla rovněž přihlášena do celostátní florbalové univerzitní ligy, která se měla rozběhnout v polovině března 2020.

Vrcholem letošní sezóny pro sportovní reprezentaci ZČU měly být zcela jistě Evropské univerzitní hry v Bělehradě, kam se na základě výsledků v minulých letech kvalifikovaly týmy ve futsalu mužů, volejbalu žen, badmintonu a beachvolejbalu žen. Tyto týmy měly důvěru reprezentovat nejen ZČU, ale i ČR na této oficiální mezinárodní mistrovské soutěži, startovné měla uhradit Česká asociace univerzitního sportu a přípravy byly v plném proudu. Z rozhodnutí EUSA a Srbské vlády bude však i tato akce plánovaná na červenec přeložena na rok 2021. Doufejme, že opět s naší účastí.

Prozatím není definitivně zrušena prestižní akce mezinárodního významu Akademické mistrovství světa 2020 ve sportovní střelbě, kterou by měla hostit v září Plzeň a naše univerzita spolupořádat prostřednictvím KTS a pod záštitou rektora.

Na závěr nám nezbývá než popřát všem studentům, učitelům a zaměstnancům ZČU pevné zdraví, trpělivost a dostatek sil, abychom se co nejdříve vrátili do normálního univerzitního života spojeného se sportem a pohybem. Pro aktuální informace k celouniverzitním sportovním akcím a aktualitám sledujte stránky KTS.

Celouniverzitní

za KTS Pavel Červenka, Ondřej Vodrážka

09. 04. 2020