Pracovníky psychosociální intervenční služby přijel do Nečtin pozdravit ministr zdravotnictví

Konference Univerzita Veřejnost

Do nečtinského školicího zařízení Západočeské univerzity (ZČU) se na třídenní konferenci sjeli členové Systému psychosociální intervenční služby z celé České republiky. Za jejich práci nejen během pandemie koronaviru jim poděkoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Účastníky konference v prostorách ZČU přivítal rektor Miroslav Holeček.

Pracovníci psychosociální intervenční služby jsou v náročných situacích oporou svým kolegům záchranářům, lékařům a zdravotním sestrám, ale pomáhají také svědkům událostí, při nichž dochází k náhlému poškození zdraví či úmrtí. Na zámek v Nečtinech přijeli odborní pracovníci sdílet zkušenosti a vědomosti získané za uplynulý rok. V programu konference, konané od 31. května do 2. června, tak dominovaly události, jako byla střelba ve Fakultní nemocnici Ostrava, k níž došlo v prosinci 2019, nebo pandemie koronaviru.

„Zdravotnická povolání patří k těm nejnáročnějším. Je proto dobře, že psychosociální intervenční služba pomáhá k řešení stresových situací, které jsou s těmito profesemi spojeny,“ ocenil v úvodu hlavního dne konference ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Připomněl také, že odborná péče poskytnutá zaměstnancům ostravské nemocnice, kteří byli přítomni masové střelbě, přispěla nejen k tomu, že se tito lidé následně vyrovnali s extrémní situací, ale také setrvali ve zdravotnictví. Interventům poděkoval ministr zdravotnictví i za jejich práci během pandemie koronaviru. Zmínil, že nepřetržitou linku pomoci, kterou jeho ministerstvo jako podporu pro zdravotníky zřídilo, chce udržet i do budoucna. Zmírnit negativní dopady fyzické a psychické zátěže na lékařské a zdravotnické pracovníky má podle jeho slov i pilotní projekt Prevence II, který započal 1. března 2020 a potrvá do konce června 2023.


„Vážím si práce, kterou děláte, a přeji vám, aby krásné okolí a příroda severního Plzeňska pomohly k tomu, abyste zkoncentrovali své síly a zvládli další náročné úkoly, které vás čekají,“ uvedl při zahájení konference rektor ZČU Miroslav Holeček.

 „Výměna zkušeností v rámci odborných konferencí na univerzitní půdě je důležitým motorem vaší práce. Pevně věřím, že neformální prostředí přispěje k předávání vašich zkušeností a získávání nových znalostí,“ přivítala první návštěvníky zámku v letošním roce ředitelka Školicího a ubytovacího zařízení Nečtiny Štěpánka Špilerová.

Hodně sil do další práce popřál účastníkům konference také náměstek ředitele Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Ivo Prcín.

Zámek Nečtiny, který byl v důsledku pandemie koronaviru uzavřen, obnovil svůj provoz 12. května. Otevřeno má vždy od úterý do neděle v čase 10 až 17 hodin. Zve na příjemné posezení, okolní památky a vyjížďky na elektrokole nebo koloběžce, které si lze na zámku zapůjčit. Pro školy, firmy a další organizace je zařízení ZČU ideálním místem pro pořádání vícedenních akcí.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

01. 06. 2020