Paměť národa zve studenty a zaměstnance ZČU na letní akce

Spolupráce Studující Zaměstnanci

Paměť národa Plzeňský kraj patří mezi spolupracující instituce Západočeské univerzity. Studenti i zaměstnanci, kteří se chtějí dozvědět více o naší nedávné historii, případně o ní chtějí poučit své děti, si proto mohou vybrat z nabídky jejích letních akcí.

Letní kino Paměti národa

Na zahradě sídla Paměti národa v Plzni, Thámova 23, se budou promítat dokumenty z cyklu Příběhy 20. století. Původně avizovanou projekci filmu Proruští organizátoři přesunuli kvůli nepřízni počasí z 2. na 16. července. Hostem večera bude komentátor ČRo Libor Dvořák. Promítá se technologií silent kina, tedy se zvukem do sluchátek.

Další promítání chystá Paměť národa na červenec i na srpen:

  • 30. července - Hlídací psi normalizace
  • 13. srpna - Na pokraji katastrofy
  • 27. srpna - Sport, vzdor, doping

Aktuální informace najdete na facebooku.

 

Příměstský tábor

Na konec prázdnin chystá Paměť národa příměstský tábor pro děti od 10 do 14 let. Jeho tématem bude československý odboj za druhé světové války. Vedoucí, Aneta, Petra a David pro ně připravují dešifrovací hru v ulicích města, spoustu her a aktivit s dějepisnou tematikou, setkání s pamětníkem, zpracování jeho příběhu formou divadelního představení a další aktivity. Tábor se uskuteční od 17. do 21. srpna, jeho cena je 2 500 Kč. Své dítě můžete přihlásit zde

Aktuální informace najdete na facebooku.

 

Divadelní kroužky Paměti národa

Od září otevírá Paměť národa i v Plzeňském kraji divadelní kroužky pro děti od 10 do 18 let. V nich se pracuje s událostmi 20. století, jak je v té době zažívali jejich vrstevníci. Nejde o tradiční divadlo, organizátory zajímá, jak dnešní děti příběhy vidí, a v neposlední řadě se společně snaží oživit místa se zajímavou historií. Více se dozvíte na webu divadlo.pametnaroda.cz.

 

Roll Out The Barrels

Komiksová kniha příběhů ze vzpomínek pamětníků osvobození západních Čech, kterou vytvořili studenti ateliéru Komiks a ilustrace pro děti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, zmizela z pultů rychlostí blesku. Také ona ale patří k letním tipům Paměti národa, která naskladnila novou várku knih. K dispozici jsou na jejím e-shopu, v pobočce Paměť národa Plzeňský kraj nebo v plzeňském knihkupectví Mezi řádky.

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

09. 07. 2020