Západočeská univerzita uspořádala 10. ročník Jaderných dnů

Spolupráce Veřejnost Výstava

Tradiční akce se letos musela s výjimkou výstavy přesunout do online prostoru, o dvoudenní zahajovací konferenci nebo přednášky pro studenty ale ochuzena nebyla.
Jubilejní 10. ročník Jaderných dnů, který pořádala Západočeská univerzita, ŠKODA JS a sdružení CENEN, je minulostí. Tradiční akce, která přibližuje oblast využití jaderné energie zejména studentům středních a vysokých škol, odstartovala 23. 9. dvoudenní konferencí a otevřením výstavy pro veřejnost v prostorách Fakulty strojní.

Zahajovací konference se zabývala tématy nového jaderného zdroje pro Českou republiku a aktuálního stavu přípravy v roce 2020, projektů, materiálů a technologií pro jaderné elektrárny včetně nových i tématy vyřazování jaderných elektráren a dlouhodobého skladování radioaktivního odpadu. Původně se měla uskutečnit v konferenčním sále Fakulty aplikovaných věd, ale organizátoři ji museli z důvodu pandemie covid-19 převést do online podoby. Celou konferenci tak můžete zpětně sledovat podle jednotlivých přednášek v českém jazyce a také v angličtině na YouTube.

Na výstavě ve vestibulu Fakulty strojní byly po dobu konání Jaderných dnů k vidění jedinečné exponáty, které zapůjčili partneři letošního ročníku ŠKODA JS, ROSATOM, CGN, ICHNP, Skupina ÚJV, NUVIA, SÚRAO, ALVEL, TES, ZAT, EDF. Také výstavu organizátoři natočili a zpřístupnili na YouTube, kde si ji může kdokoliv z pohodlí domova projít za odborného výkladu Jana Zdebora proděkana Fakulty strojní.

I v letošním roce výstavu doprovázely přednášky pro studenty středních škol, které se rovněž konaly online formou. Studenti díky tomu mohli během pěti týdnů soutěžit o hodnotné ceny, které dodal platinový partner 10. ročníku Jaderných dnů ŠKODA JS.

Galerie


Fakulta strojní

Eva Krauzová

04. 11. 2020