Sutnarka připravila ve spolupráci s Plzeňskou filharmonií nový interaktivní pořad pro děti

Spolupráce Veřejnost

Po předpremiéře pořadu Namaluj si hudbu pro žáky základních škol, která se uskutečnila ve čtvrtek 17. září, se stejné představení odehrálo také pro veřejnost v rámci dětské abonentní řady Duha.

V nedělním odpoledni se opět zaplnil prostor tzv. Multilabu na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara dětmi a rodiči, aby společně, i za přítomnosti autora hudební složky Tomáše Illeho, sledovali příběh hudby a jejího vývoje během jednotlivých staletí.

Právě na to, jestli lze namalovat hudbu a vyjádřit ji obrazem, se pokouší odpovědět zbrusu nový výchovný koncert pro děti nižšího stupně základní školy. Pořadem provázel Svatopluk Schuller, děti inspirovala tvořivá múza - studentka ateliéru Didaktická ilustrace Anna-Marie Mišterová a Plzeňskou filharmonii dirigoval Chuhei Iwasaki.

"Obrazy, které se v rámci koncertu promítají, jsou dílem studentů ateliéru Didaktická ilustrace a jedná se o portréty hudebníků, pokusy o záznam dobové hudby nebo například vyjádření toku a rytmu hudby. Hudbu k tomuto programu napsal Tomáš Ille. Přearanžoval známé skladby od gregoriánského chorálu až po Claudea Debussyho. Chceme, aby se děti již v útlém věku naučily vnímat syntetickou krásu hudby," popsala vedoucí ateliéru Renáta Fučíková.

Věříme, že po zvládnutí mimořádných opatření a nastavených omezeních v rámci zabránění šíření koronaviru bude tento neobvyklý program úspěšně opakován.

Svatopluk Schuller: hlavní role
Martin Pášma: scénář
Tomáš Ille: hudba
Renáta Fučíková: výtvarná spolupráce
Chuhei Iwasaki: dirigent

Vhodné pro děti ve věku 6–15 let.

Foto: Natália Uhrinová

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

25. 09. 2020