Knihy, které by neměly chybět pod vaším stromečkem

Univerzita Úspěchy Veřejnost

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara má dva tipy na vánoční dárky.

Životní osudy šedesáti výjimečných žen líčí kniha Hrdinky s podtitulem Příběhy významných českých žen. Za projektem stojí vedoucí ateliéru Didaktická ilustrace na Sutnarce Renáta Fučíková, která před dvěma lety, u příležitosti 100. výročí československé ústavy, zadala svým studentům jako semestrální úkol téma České významné ženy.

Do kolekce portrétů zařadila Renáta Fučíková i hrdinky románů, filmů nebo mýtů. „Na konci semestru se o naší práci dozvěděla známá spisovatelka Kateřina Tučková a navrhla spolupráci, protože se tehdy podílela na podobném projektu. Pochopitelně jsem její nabídku s nadšením přijala," vysvětluje Fučíková.

V následujícím semestru autoři projektu doladili seznam osobností, vypustili fiktivní osobnosti a zaměřili se pouze na ty skutečné. Vznikla tedy zhruba stovka portrétů, k nimž souběžně Kateřina Tučková psala literární texty s odbornou pomocí historičky Lenky Křížové a ve spolupráci s Annou Musilovou. Padesátka slavných žen byla letos v létě představena v Galerii Ladislava Sutnara a díky Českým centrům také v Izraeli, Moskvě a Rotterdamu. Další uvedení projektu se chystá v v Athénách, Londýně, New Yorku, Stockholmu, Bukurešti, Sofii, Římě, Vídni, Bratislavě, Soulu, Tokiu a v dalších destinacích rozsáhlé sítě Českých center.

Podle spoluautorky, historičky Lenky Křížové je kniha jedinečná také tím, že „osudy skutečných českých hrdinek byly beletrizovány tak, aby upoutaly pozornost především mladých čtenářek a čtenářů“. Výběr žen byl podle Křížové podřízen tomu, aby se v knize, která je rozdělena na osm kapitol, objevily co nejpestřejší příběhy. Proto se můžeme setkat s ženami historicky známými, jakými jsou například královny Eliška Přemyslovna a Marie Terezie, automobilová závodnice Eliška Junková nebo první dáma Olga Havlová. V knize jsou však také popsány osudy hrdinek, které veřejnost až tolik nezná. Jako třeba Františka Plamínková nebo Marie Šmolková, která stála u zrodu záchrany 669 židovských dětí, známých jako Wintonovy.

Kniha, o jejíž grafickou úpravu se postaral student navazujícího magisterského ateliéru Grafický design Jakub Heyduk, vyšla v nakladatelství Euromedia.

Dalším projektem studentů ateliéru Didaktická ilustrace je publikace VELVET EFFECT*1988-1992, která podává soubor stručných informací a příběhů z uvedených let. Autorem poutavého textu, jenž svými ilustracemi doplnila pod vedením Renáty Fučíkové padesátka studentů, je žurnalista Petr Švec. Knihu, jež je určena pro čtenáře od 9 let, graficky upravila studentka navazujícího magisterského ateliéru Grafický design Kamila Kučerová a vydalo ji nakladatelství Albatros.

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

02. 12. 2020