Profesor Jan Švejnar přednášel na Fakultě ekonomické

Hosté Přednáška Úspěchy

V úterý 8. 12. byl hostem Fakulty ekonomické profesor Jan Švejnar z prestižní Columbia University v New Yorku. Pro studenty a pedagogy přednášel na téma Nové trendy v ekonomickém výzkumu. Vzhledem k epidemiologickým podmínkám se přednáška a následná diskuse uskutečnily online. Přednášku i diskuzi fakulta živě streamovala na své facebookové stránce, takže byla přístupná široké veřejnosti.

Jan Švejnar vystudoval ekonomii na Cornell University a Princeton University. Je laureátem ceny IZA v oboru ekonomie práce (2015) a ceny Neuron za přínos světové vědě (2012). Kromě Spojených států působí také v Praze, kde byl jedním ze zakladatelů CERGE-EI. V rámci Národohospodářského ústavu AV ČR, v.v.i., který založil, vede think-tank IDEA. Se Západočeskou univerzitou jej pojí skutečnost, že před 15 lety získal na návrh Fakulty ekonomické čestný doktorát, na což zavzpomínal také během svého vystoupení.

Ve své přednášce mluvil o tom, jak se za posledních 200 let proměnila dominance ve světovém hospodářství a kam by mohlo dále směřovat v kontextu současné geopolitiky. Neopomněl zmínit možné dopady koronavirové pandemie na globální ekonomiku a to, jakým směrem se další výzkumná témata mohou ubírat v důsledku těchto změn a v důsledku vzrůstajícího vlivu moderních technologií. Poté představil jeden ze svých současných výzkumných projektů, který se pokouší odpovědět na otázku, jaký vliv mají miliardáři na národní ekonomiky zemí.

V diskusi se studenty i pedagogy dále probral témata zelené ekonomiky, kryptoměn, progresivního zdanění, rozdílů a limitů státního kapitalismu (reprezentovaného Čínou) a kapitalismu volného trhu (reprezentovaného západním světem) nebo perspektivu oboru behaviorální ekonomie.

Profesor Švejnar připustil, že online vzdělávání přináší obrovské možnosti, kdy lze efektivně přednášet během krátké chvíle studentům z různých částí světa a zprostředkovat špičkové řečníky, aniž by museli vážit cestu. Zároveň ale zdůraznil, že vazba se studenty ve třídě se nedá plně nahradit. Na základě vlastních zkušeností proto očekává, že v postcovidové době klasický způsob vzdělávání zcela nezanikne, ale přesune se do určité hybridní formy, která bude kombinovat online i prezenční vzdělávání.

Přednášku i diskusi profesora Švejnara lze nyní zhlédnout na fakultním kanále YouTube.

Galerie


Fakulta ekonomická

Jiří Preis, Ivana Kutáčová

15. 12. 2020