Spolupráce se Stodskou nemocnicí umožní testovat i studenty

covid-19 Studující Zaměstnanci

Na vzniku a provozu nového testovacího místa v Univerzitní knihovně ZČU na Borech se podílí Stodská nemocnice. Je jeho odborným garantem, poskytuje rezervační systém a zdravotnický materiál. Díky spolupráci se Stodskou nemocnicí může testovací centrum sloužit také studentům ZČU.

Testovací centrum v Univerzitní knihovně ZČU v kampusu je v provozu od pondělí do čtvrtka, a to vždy od 8 do 12:30 hodin. Od čtvrtka 1. dubna bude mít charakter veřejného testovacího místa. Bude tak sloužit nejen zaměstnancům univerzity, ale jako pojištěnci v systému veřejného zdravotního pojištění ho budou moci využít i studenti.

Univerzita tak jednak umožňuje studentům nechat se například před zkouškou nebo konzultací dobrovolně otestovat přímo v kampusu, zároveň bude moci studentům poskytnout testovací kapacity třeba v situaci, kdy by negativní test na koronavirus byl podmínkou pro jejich účast na praktické výuce, až bude povolena.

„Velmi oceňujeme spolupráci se Stodskou nemocnicí při vybudování a provozu testovacího centra, které bude prioritně sloužit zaměstnancům a studentům univerzity,“ říká prorektor ZČU Vladimír Duchek.

K testu je nutné se předem objednat přes rezervační systém. Před testováním je pak potřeba předložit průkaz pojištěnce. Novinkou od 1. dubna je, že v případě pozitivního výsledku antigenního testu bude na místě bezplatně proveden také kontrolní PCR test.

Personálně provoz i nadále zajišťují studenti Fakulty zdravotnických studií. „Naši studenti, kteří se podílejí na testování, byli proškoleni nejen odborným personálem fakulty, ale také s využitím materiálů přímo od výrobce. V návaznosti na rozšíření testování o PCR testy v případě pozitivních antigenních testů jsme iniciovali jejich doškolení. Zapojili se studenti napříč všemi obory naší fakulty. Jako fakulta vnímáme svoji povinnost pomoci v této složité době a přispět svou odborností,“ uvedl děkan FZS Lukáš Štich.

Celouniverzitní

Šárka Stará

30. 03. 2021