Profesor Martin Procházka, člen Vědecké rady FZS, bude stát v čele Univerzity Palackého

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Olomoucká univerzita zvolila nového rektora. Stal se jím dosavadní děkan Fakulty zdravotnických věd Martin Procházka, významná osobnost pro Fakultu zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni

Profesor Procházka, který je členem Vědecké rady Fakulty zdravotnických studií ZČU, by měl Univerzitu Palackého v Olomouci vést v následujícím čtyřletém období. Rektorem ho zvolil Akademický senát ve druhém kole, do čela univerzity by se měl postavit od začátku měsíce května.

"Pan profesor je pro nás významnou osobností a je pro nás čest, že je součástí naší Vědecké rady. Srdečně mu jménem svým i svých kolegů gratuluji a přeji mu, ať mu jeho nová role přináší radost a uspokojení, zároveň se přitom pochopitelně těším na další spolupráci. Profesor Procházka je významnou součástí akademické obce, které nechybí ani moudrý úsudek, ani milé srdce, proto věřím, že jako rektor významně přispěje k rozvoji Univerzity Palackého," uvedl děkan Fakulty zdravotnických studií ZČU Lukáš Štich.

Prof. MUDr. Martin Procházka, Ph.D. je absolvent Lékařské fakulty Univerzity Palackého, profesor v oboru gynekologie a porodnictví. Od roku 1994 pracoval na Porodnicko-gynekologické klinice LF UP a Fakultní nemocnice Olomouc, v současnosti je od roku 2019 děkanem Fakulty zdravotnických věd UP a od roku 2014 přednostou Ústavu lékařské genetiky LF UP a FNOL.
Dříve vedl také Ústav porodní asistence FZV UP. Ve své odborné práci se zaměřuje na perinatologii, fetomaternální medicínu a lékařskou genetiku, zejména na závažné komplikace při těhotenství či na problematiku geneticky podmíněných poruch krevního srážení. Jako lékař se odborně specializuje na vysoce riziková těhotenství, trombofilní stavy a na ambulantní gynekologii a prenatální péči, neplodnost a endometriózu. Zkušenosti získal i v rámci studijních pobytů a odborných stáží v Belgii, Švédsku a Holandsku.
Podle databáze Web of Science je autorem 119 odborných prací, které mají přes 500 citací. Je členem výboru České gynekologicko-porodnické společnosti ČLS JEP, členem Společnosti lékařské genetiky a genomiky ČLS JEP a několika dalších evropských i mezinárodních odborných společností.

Fakulta zdravotnických studií

Alena Lochmannová

01. 04. 2021