Středoškoláci se utkali v programátorské soutěži

V sobotu 9. dubna proběhlo na fakultě aplikovaných věd finále 9. ročníku programovací soutěže pro středoškoláky PilsProg.

Soutěže v budově FAV se zúčastnilo 16 nejlepších, kteří vzešli z kvalifikačního kola. Do něj se mohli zájemci hlásit již od 27. ledna, kdy byla soutěž v rámci Dne otevřených dveří FAV oficiálně zahájena. V letošním roce se do soutěže zaregistrovalo 82 studentů z 24 různých středních škol z celé České republiky. Úkolem soutěžících bylo vyřešit co nejvíce ze šesti programovacích příkladů. Nejtěžší úlohu vyřešilo jen sedm středoškoláků, nejoblíbenějším úkolem byl příklad Zrzečka, který vyřešilo 22 studentů:

Veverka má ráda oříšky a střádá si je na zimu na několik hromádek. Na každé hromádce má různý počet oříšků a nemá tak úplně dobrý přehled o svých zásobách. Umí si oříšky mezi hromádkami přenášet a protože má dvě tlapky, může najednou nést vždy maximálně dva oříšky. Pokud to jde (a počet oříšků to umožní), pomozte Zrzečce určit, kolik výměn mezi hromádkami musí provést, aby nakonec měla všechny hromádky stejně velké.

Všechny úlohy se nakonec podařilo splnit pěti zúčastněným, nejrychlejšímu soutěžícímu to trvalo pouhé 2 hodiny, 17 minut a 20 sekund. O jeden příklad méně vyřešilo hned 11 soutěžících. Všichni tito úspěšní řešitelé kvalifikačního kola se probojovali do sobotního finále, ve kterém se utkali o hodnotné ceny.

Nejúspěšnější tři zvládli vyřešit všech pět finálových úloh, takže o výsledném pořadí rozhodovala rychlost řešení:

  1. Václav Volhejn (Gymnázium Jana Keplera, Praha)
  2. Filip Bialas (Gymnázium Opatov, Praha)
  3. Richard Hladík (Gymnázium a obchodní akademie, Mariánské Lázně)

Děkujeme našim partnerům, gratulujeme výhercům, všem finalistům děkujeme za skvělé výkony a těšíme se na příští, jubilejní 10. ročník programovací soutěže pro středoškoláky.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

10. 04. 2016