Výstava ve Smetanových sadech připomíná 30. výročí založení Západočeské univerzity v Plzni

Tisková zpráva Veřejnost Výstava

Rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček zahájil v pondělí 6. září před Studijní a vědeckou knihovnou Plzeňského kraje výstavu 30 let ZČU. Prostřednictvím ilustrací studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara se výstava ohlíží za dosavadní historií ZČU. K vidění bude do 3. října.

„Čas od času je důležité připomenout si, kdo jsme a odkud jsme vzešli. Věřím, že výstava, která k 30. výročí univerzity vznikla, k tomu může přispět. Jejím prostřednictvím chceme poděkovat všem, kdo Západočeskou univerzitu tvořili a tvoří, a univerzitě k jejímu 30. výročí popřát do dalších let mnoho úspěchů, a především dostatek motivovaných mladých lidí, kteří ji budou dále rozvíjet,“ říká rektor ZČU Miroslav Holeček.

O významu univerzity na vernisáži promluvila hejtmanka Plzeňského kraje a emeritní rektorka Ilona Mauritzová a primátor města Plzně Martin Baxa. Mezi hosty nechyběl ani předseda Správní rady ZČU, ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Na výstavních panelech je k vidění výtvarně zpracovaná časová osa, která rekapituluje a do širšího společenského kontextu zasazuje nejen nejdůležitější mezníky uplynulých třiceti let života univerzity, ale i události z doby před jejím vznikem, kdy v Plzni působila Vysoká škola strojní a elektrotechnická a Pedagogická fakulta. Součástí výstavy jsou také portréty pěti dosavadních rektorů ZČU. S vybranými úspěchy fakult, výzkumných center a vysokoškolských ústavů se lidé mohou seznámit díky krátkým komiksovým příběhům.

Ilustrace vytvořili studenti ateliérů Didaktická ilustrace a Komiks a ilustrace pro děti Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara pod vedením renomovaných ilustrátorek Renáty Fučíkové a Marie Kohoutové.  Témata představená na výstavních panelech jsou přitom výběrem z knihy 30 let Západočeské univerzity v Plzni, kterou ZČU letos ke svému jubileu vydává. 

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

06. 09. 2021