Komiksový projekt IOGI ve čtvrti Suginami

Studující Úspěchy Výstava

Do 26. září 2021 je v tokijském Muzeu místní historie Suginami vystaven komiksový projekt Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni s názvem IOGI. Projekt zachycuje každodenní život Japonců pohledem studentů pod vedením kreslíře a pedagoga Václava Šlajcha.

Výstavní projekt měl svoji premiéru letos na jaře v tokijském Českém centru. Přes dvacet českých, slovenských a ruských studentů plzeňské fakulty se podílelo na vytvoření komiksových příběhů výrazně odlišných výtvarných stylů vymykajících se západním stereotypům o Japonsku. Popisují běžný život obyčejných lidí, převážně v typické japonské rezidenční čtvrti Suginami, kolem vlakové stanice Iogi, na okraji Tokia. Studenti ateliéru Mediální ilustrace vycházeli ze scénářů česko-francouzského básníka žijícího v Tokiu Jeana-Gasparda Páleníčka.

Kromě samotného projektu IOGI je v Muzeu místní historie Suginami k vidění také sekce věnovaná dějinám českého komiksu a sekce přibližující návštěvníkům obraz Japonska v českém komiksu, kterou připravil historik komiksu a badatele při Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR Pavel Kořínek. Grafickou podobu výstavy vytvořil grafik a pedagog fakulty Ondřej Zámiš.

Projekt bude posléze putovat po dalších dvou místech Japonska. V říjnu bude společně s autorskou výstavou Václava Šlajcha vystaven v městě Susaki, na jaře roku 2022 pak v galerii Niké tokijské univerzity Joshibi University of Art and Design. Následovat má uvedení v rámci výstav v České republice a v dalších zemích.

Vzniklé komiksy vydala fakulta knižně v japonské mutaci, přičemž plánuje se vydání dalších tří mutací  – české, anglické a francouzské, jimiž projekt potenciálně osloví všechny tři hlavní světové komiksové oblasti - mangu, comics a bande dessinée. Design bezmála stoosmdesátistránkové publikace je dílem grafiků Rostislava Vaňka, Kristiny Fišerové a Michala Kopeckého a je opatřena doslovem z pera badatele Pavla Kořínka.

„Na knize IOGI je vidět velká práce na jednotlivých podrobnostech zobrazovaných skutečností, péče o kvalitní japonské překlady. Je z ní patrné, jak velkou snahu její tvůrci vynaložili, o to víc když člověk uváží, že studenti, kteří komiksy kreslili, v Japonsku osobně nikdy nebyli. Japonsko se jim navzdory tomu podařilo vizuálně zachytit vskutku pozoruhodně, přitom z příběhů vyzařuje individualita autora scénářů. Velmi si cením míry úsilí, které vedlo studenty Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara k takto sociologicky přesvědčivému a umělecky hodnotnému výsledku,“ uvedla Naoko Takeda, socioložka působící na tokijské Waseda University.

Foto: Jean-Gaspard Páleníček

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

09. 09. 2021