Začaly 11. Jaderné dny na ZČU

Festival Univerzita Veřejnost

Tradiční akce s cílem popularizovat jadernou technologii potrvá až do 20. října.

Prvním dnem mezinárodní odborné konference na téma Nový jaderný zdroj pro ČR – stav přípravy v r. 2021 začal další ročník tradičních Jaderných dnů na ZČU, které univerzita připravuje se společností ŠKODA JS a CENEN. Úvodní slovo pronesl rektor Západočeské univerzity Miroslav Holeček, vystoupili také náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Ehler, generální ředitel ŠKODA JS František Krček a další hosté.

Odborné sekce konference letos tvoří přednášky představitelů světových dodavatelů pro jadernou energetiku z Koreje, Francie, USA a Ruska. Konference ovšem připomíná například i aktuální výročí 65 let jaderné energetiky v Plzni.

Na zasedání, které bylo možné sledovat také v online přenosu a které hostila Fakulta aplikovaných věd, navázalo zahájení výstavy věnované jaderným technologiím. Výstava je až do 20. října k vidění v prostorách haly Fakulty strojní. Do 20. října trvají také celé Jaderné dny, které nabídnou i sérii přednášek určených studentům středních škol, neboť jedním z hlavních poslání Jaderných dnů je rozšiřování povědomí o jaderné technologii mezi mladými lidmi a zatraktivňování tohoto oboru.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

15. 09. 2021