Festival komorní grafiky ocenil pedagogy ze Sutnarky

Úspěchy Výstava Zaměstnanci

Ve čtvrtek 18. listopadu byla při vernisáži výstavy XXVII. festivalu komorní grafiky, který pořádá Sdružení českých umělců grafiků Hollar a Nadace Hollar, udělena dvě ocenění. Jejich laureáty se stali Mikoláš Axmann a Jan Kocman, pedagogové ateliéru Grafika Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Jan Kocman převzal Cenu Sdružení českých umělců grafiků Hollar za soubor hlubotisků "Plány" z roku 2021. Komise se sešla 8. listopadu ve složení Martin Velíšek, Lenka Kahuda Klokočková, Zuzana Růžičková, Jana Šindelová, Berenika Ovčáčková, Jiří Hanuš (laureát Ceny SČUG Hollar za komorní grafiku v minulém roce), Pavel Piekar a zvolila také laureáta Ceny Nadace Hollar. Stal se jím vedoucí ateliéru Grafika Mikoláš Axmann, který ocenění získal za litografii z cyklu Plíseň plísní.

"Komorní grafika je termín, který někdo může spojovat s přáním líbit se, s něčím, co chce být půvabné a co vzniklo zřejmě proto, aby co nejrychleji směřovalo – za rozumnou cenu – do příbytku nebo sbírek nového majitele. Jiná definice však vidí komorní grafiku jako projev autorovy odvahy vtěsnat celý ten náš velký a komplikovaný svět na malou plochu matrice a nabídnout divákovi pohled do obráceného konce dalekohledu, v němž se velké promění v malé, aniž však svou velikost ztratí," uvedl kurátor výstavy Ondřej Michálek. 

Výstava nominovaných prací a laureátů je v pražské Galerii Hollar k vidění do 23. prosince. Součástí doprovodného programu bude 8. prosince od 17 do 20 hodin Grafický trh a  15. prosince od 17 hodin kurátorská komentovaná prohlídka výstavy. 

Galerie


Jan Kocman, Plány, hlubotisk, 2021

Mikoláš Axmann, z cyklu Plíseň plísní, litografie, 2021

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

24. 11. 2021