Podcast Plzeňský historik vyzpovídal členku expedice Z101 Lindu Piknerovou

Univerzita Veřejnost

Nový podcast Fakulty filozofické se představuje rozhovorem s cestovatelkou – účastnicí výpravy po stopách Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda.

Expedice Z101 je výprava po stopách legendárních cestovatelů Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, na niž se afrikanistka Linda Piknerová, absolventka Fakulty filozofické, vydala spolu s dobrodruhem Tomášem Vaňourkem ze severoplzeňských Plas. Na cestu vyrazili ve speciálně upraveném teréňáku jménem George, pod záštitou rektora ZČU Miroslava Holečka a s plánem dojet letos přes Tunisko a Egypt do Jihoafrické republiky, příští rok do Latinské Ameriky a v roce 2023 symbolicky do New Yorku, kam už H+Z z ideologických důvodů nesměli.

Kdo Expedici Z101 sleduje na jejím facebookovém profilu, ví, že mnohé plány se musely z nečekaných důvodů změnit, ale cesta i tak pokračuje.

Podcast Plzeňský historik věnuje velkou část rozhovoru s Lindou Piknerovou velmi dramatické epizodě, při níž expedice uvízla v Súdánu uprostřed státního převratu, o němž tuzemská média takřka neinformovala. Cestovatelé se ocitli souhrou okolností přímo v centru dění a o krvavé revoluci nakonec posílali zprávy agentuře ČTK, která je předávala České televizi nebo Českému rozhlasu. „Celá ta situace se vyvíjela velmi nepředvídatelně, a nakonec jsme s Tomem došli k závěru, že bude nejlepší, když já se vrátím do České republiky a on, protože tam máme ještě třetího člena naší expedice, zůstane a zajistí, aby on i George přejeli někam dál a já se k nim mohla připojit, co nejdříve to půjde,“ říká.

Celý rozhovor si poslechněte na Spotify.

Plzeňský historik vznikl na katedře historických věd Fakulty filozofické jako projekt party nadšenců z řad pedagogů a studentů, kteří chtějí propojit katedru a fakultu s veřejností a historickými a vědeckými nadšenci z celé České republiky. „Naším cílem je přinášet vám zajímavý obsah. Připravili jsme si pro vás rozhovory s osobnostmi z různých oborů od historie, přes medicínu až po kulturní scénu. Pravidelně vám též budeme představovat práci našich kolegů z KHV a příběhy absolventů katedry,“ říkají jeho autoři Roman Kodet a Aleš Kotva.

Fakulta filozofická

Pavel KORELUS

25. 11. 2021