Západočeskou univerzitu navštívili zástupci Mezinárodní agentury pro jadernou energii

Spolupráce Studium Univerzita

Zájemcům o jadernou energetiku chce ZČU jako zatím jediná vysoká škola v Česku nabídnout studium managementu jaderných technologií dle statusu International Nuclear Management Academy.

Středobodem jednání představitelů ZČU a jejích fakult elektrotechnické a strojní se zástupci Mezinárodní agentury pro jadernou energii (International Atomic Energy Agency – IAEA), které se uskutečnilo v pondělí 29. listopadu ve výzkumném centru RICE, byl proto plánovaný studijní program.

„Vzhledem k poptávce po absolventech oborů jaderné energetiky, které propojují techniku a management, IAEA vítá záměr vychovávat na Západočeské univerzitě experty v oblasti jaderného managementu. Tyto snahy podporuje prostřednictvím programu INMA – International Nuclear Management Academy,“ vysvětluje David Mašata z katedry elektroenergetiky Fakulty elektrotechnické. Nový magisterský studijní program, zaměřený na management jaderných technologií, by tak získal status INMA.

Cílem čtyřdenní návštěvy delegace IAEA v Plzni proto bylo mimo jiné seznámit se studijními plány fakult strojní a elektrotechnické a ověřit jejich kvalifikaci pro pokrytí výuky tohoto programu. „Zástupci agentury během návštěvy kladně hodnotili odbornost našich současných programů a předmětů zaměřených na jadernou energetiku a také vyzdvihovali silnou provázanost naší univerzity se spolupracujícími průmyslovými podniky a výzkumnými organizacemi,“ říká David Mašata.  

Jednoho ze setkání na ZČU se zúčastnila také předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová a zástupci společnosti ČEZ, která provozuje obě české jaderné elektrárny.  Kromě ZČU navštívila tříčlenná mezinárodní delegace také společnost ŠKODA JS a výzkumné zařízení HELCZA.

Na základě návštěvy dostane ZČU doporučení pro naplnění požadavků IAEA. V polovině příštího roku by pak měla následovat druhá návštěva, po níž už by mělo být ve věci nového studijního programu jasno. Pokud se vše podaří, nabídne ZČU českým studentům unikátní a velmi atraktivní studijní program a současně se jako jediná v Česku zařadí do skupiny prestižních zahraničních institucí nabízejících studium jaderného managementu pod hlavičkou INMA. 

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

03. 12. 2021