Z národního kola Chemické olympiády si vítězství odvezli studenti z Prahy a Brna

Soutěž Tisková zpráva Veřejnost

V národním kole 58. ročníku Chemické olympiády, které od 31. ledna do 3. února hostila Fakulta pedagogická, zvítězil v kategorii studentů středních škol reprezentant Prahy Marek Pavlica. Mezi studenty středních škol s chemickým zaměřením byl nejúspěšnější Vojtěch Langer za Jihomoravský kraj.

Bezmála šedesát nejlepších středoškolských řešitelů krajských kol Chemické olympiády z celé republiky se na přelomu ledna a února sjelo na Fakultu pedagogickou ZČU, aby tu změřili své vědomosti a schopnosti v oboru chemie. V úterý 1. února absolvovali účastníci test teoretických znalostí, ve středu 2. února pak soutěžili v praktické zkoušce v chemických laboratořích. Soutěž se v západočeské metropoli uskutečnila poprvé ve své historii.

V kategorii A, určené studentům posledních dvou ročníků středních škol, v níž soutěžilo 43 řešitelů, získal 1. místo Marek Pavlica z pražského Gymnázia Na Vítězné pláni, 2. místo obsadil zástupce Královéhradeckého kraje – Zdeněk Hartman z Gymnázia Broumov a 3. místo vybojoval Pavel Říkovský z Gymnázia Na Vítězné pláni v Praze.

V kategorii E, v níž soutěžili studenti posledních dvou ročníků středních škol s chemickým zaměřením, obsadil mezi deseti soutěžícími 1. místo reprezentant Jihomoravského kraje –Vojtěch Langer ze Střední průmyslové školy chemické Brno, na 2. příčce se umístil Jan Hron z Masarykovy střední školy chemické v Praze a 3. místo si zajistil zástupce Moravskoslezského kraje – Patrick Daniel Byrtus z ostravské Střední průmyslové školy chemické akademika Heyrovského.    

Kromě chemického klání byl pro účastníky připraven bohatý doprovodný program, při kterém se seznámili nejen s univerzitou, ale také s městem Plzní – navštívili prostory Plzeňského Prazdroje, prohlédli si Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí a zhlédli také představení v Divadle Dialog. Ve výzkumném centru NTC absolvovali interaktivní workshop s termokamerami.

Prvních 18 nejlepších řešitelů kategorie A se v březnu a dubnu zúčastní přípravných soustředění v Praze, kde bude vybrána pětice studentů (včetně jednoho náhradníka), kteří budou reprezentovat Českou republiku na Mezinárodní chemické olympiádě. Ta by se letos měla uskutečnit v Číně.   

Národního kola 58. ročníku Chemické olympiády se v Plzni zúčastnilo také pět nejlepších řešitelů této soutěže ze Slovenska. Na oplátku tak prvních pět nejúspěšnějších řešitelů kategorie A z Česka obdrželo pozvání na účast v celostátním kole slovenské Chemické olympiády, která proběhne v březnu v Prievidzi.

„Národní kolo Chemické olympiády bylo letos v Plzni poprvé. Za sebe a myslím, že i za všechny účastníky můžu říct, že jsme si více než vynahradili loňský ročník, který se konal pouze distančně. Národní kolo bylo velmi dobře připravené a proběhlo na vynikající úrovni,“ poděkoval organizátorům soutěže předseda ústřední komise Chemické olympiády Petr Holzhauser z VŠCHT Praha.

Chemická olympiáda je přírodovědná soutěž, kterou každoročně vyhlašuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR pro žáky základních a středních škol s cílem podnítit jejich zájem o obor a rozvíjet jejich schopnosti.

58. ročník národního kola Chemické olympiády se konal pod záštitou hejtmanky Plzeňského kraje Ilony Mauritzové, primátora města Plzně Pavla Šindeláře, rektora ZČU Miroslava Holečka a děkana Fakulty pedagogické ZČU Pavla Mentlíka.


Foto: Tatiana Nemirovich



Galerie


Marek Pavlica, vítěz kategorie A.

Nejúspěšnější řešitelé v kategorii E_(zprava) Patrick Daniel Byrtus (3. místo)_Jan Hron (2. místo)_Vojtěch Langer (1. místo).

Praktická část soutěže.

Teoretická část soutěže.

Zahájení Chemické olympiády.

Zahájení Chemické olympiády.

Zahájení Chemické olympiády, hovoří rektor ZČU Miroslav Holeček.

nejúspěšnější řešitelé v kategorii A_(zprava) předseda ústřední komise Petr Holzhauser_dále vítězové_Pavel Říkovský (3. místo)_Zdeněk Hartman (2. místro)_Marek Pavlica (1. místo).

Fakulta pedagogická

Šárka Stará

04. 02. 2022