Zařízení pro kompenzaci zemních poruch získalo Zlatý Amper

Úspěchy Věda Zaměstnanci

Porota brněnského veletrhu Amper ocenila exponát Fakulty elektrotechnické ZČU. Je to nová, revoluční technologie světového významu s výrazným tržním potenciálem.

Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity už potřetí zabodovala na Mezinárodním veletrhu elektrotechniky, energetiky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení Amper, který se konal v Brně. Z jeho 28. ročníku totiž tým vědců z výzkumného centra RICE dovezl ocenění Zlatý Amper za nejpřínosnější exponát – zařízení pro kompenzaci zemních poruch.

Prototyp zařízení, jež může výrazně zvýšit bezpečnost a spolehlivost dodávky elektrické energie, má za sebou úspěšné odzkoušení ve dvouletém pilotním provozu. Systém dokáže na rozdíl od dosud používaných prostředků úplně eliminovat nebezpečné jevy, jakými je nebezpečné  krokové a dotykové napětí v místě poruchy.  Kromě vzniku požárů a nebezpečných přepětí v síti umožňuje předcházet přerušení dodávek elektrické energie, eliminovat napěťové nesymetrie a kompenzovat jalový výkon v síti, zatěžující přenosovou kapacitu. Zařízení je navíc vhodné pro kompenzaci městských kabelových distribučních sítí, kde tradiční zhášecí tlumivky narážejí na své limity. Přínos této technologie má tedy celospolečenský dopad.

 Více v tiskové zprávě.

Soutěže o nejpřínosnější exponát veletrhu AMPER 2022 se účastnilo celkem 22 exponátů z 20 vystavujících firem. Cenu za celý tým převzal Tomáš Komrska.

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Pavel KORELUS

27. 05. 2022