Sutnarka byla opět součástí Pilsen street art festivalu WALLZ

Studující Univerzita Veřejnost

Hlavním městem street artu se v polovině června na týden stala Plzeň. Čeští a zahraniční umělci oživili velkoplošnými malbami fasády v centru i na periferii. Nedílnou součástí festivalu WALLZ jsou studenti a absolventi Sutnarky.

Vítězkou otevřené výzvy letošního ročníku se stala studentka navazujícího magisterského studia ateliéru Ilustrace Johana Kubalová, která s podporou Vodárny Plzeň pomalovala vodárenský objekt na náplavce řeky Mže. "Návrh muralu jsem pojala hravě a s ohledem na okolí. Přímo vedle se nachází dětské hřiště a ke břehu Mže, kde se často pohybují nutrie, je to jen malý kousek. Tyto dva faktory jsem tudíž propojila a navrhla barevnou scénu nutrií na plovárně. Nutrie jsou polidštěné a nabízí tak divákům možnost se s nimi sžít. Některé mají plovací pomůcky, některé se opalují nebo drží zmrzlinu, jedna dokonce čistí vodu od plastů. Dosavadní reakce kolemjdoucích byly vždy pozitivní, a to mě neskutečně těší. Doufám proto, že až bude mural hotový, bude dělat radost dětem na hřišti a lidem na procházce," uvedla v průběhu realizace Johana. 

Na pozvání DEPO2015, které festival už třetím rokem pořádá, vytvořila jedenáctka umělců na vybraných objektech ve veřejném prostoru velkoplošné malby a muraly. Celková plocha, kterou pro tvorbu využili, se blíží dvěma tisícům metrů čtverečních. Mezi lokalitami je centrum města, fasáda školy, technické objekty, podchod, část náplavky a také zanedbaný pavlačový dům v sociálně vyloučené lokalitě v Jateční ulici. Právě toto místo si pro svoji malbu vybral jeden z nejpopulárnějších českých street artových umělců Chemis (například autor ukrajinské holčičky chránící Krtka, Mumínka a Mickeyho). Vedle něj do Plzně zavítal například kontroverzní americký umělec a aktivista Brad Downey, který se proslavil sochou Melanie Trumpové ve Slovinsku nebo jeden z nejvýraznějších současných litevských umělců Tadas Šimkus z Kaunasu, letošní vyslanec Evropského hlavního města kultury. Dále se v Plzni představila Maja Hürst ze Švýcarska, Rutger Termohlen z Holandska, Julia Heinisch a Frederic Sontag z Rakouska a Německa a z České republiky Caer8th, Jakub Karlík, Michal Trpák. 

"Letošní největší realizací s 800 m2 se stala malba na opěrné zdi Korandova sboru, která předznamenává celkovou úpravu tohoto území. Autorem je Jakub Karlík, člen místní undergroundové skejtové komunity, která se snaží tuto lokalitu vylepšovat a kultivovat," dodal programový ředitel pořádajícího DEPO2015 Jan Štěpán.


Foto: Michal Poustka

Galerie


Caer8th, sady 5. května

Brad Downey, DEPO2015

Rutger Termohlen, Božkovská 35

Yakokorlik, náplavka od Korandova sboru k Loděnici Prazdroj.

Michal Trpák, Paluba Hamburk

Graffiti Jam - absolvent Sutnarky Josef Sedlák

Julia Heinish a Frederic Sontag, Tachovská 19

Chemis, Jateční

Tadas Šimkus, Korandova 5

Graffiti Jam - absolventi Sutnarky Josef Sedlák a Tomáš Staněk

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

23. 06. 2022