Hasiči dostali chytré zásahové obleky z Fakulty elektrotechnické

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Předání vybavení, které zatím používají jen pražští hasiči, bylo hlavním bodem akce Hrdinové Plzně.

Fakulta elektrotechnická a Fakulta zdravotnických studií Západočeské univerzity se v sobotu 10. září představily na akci Hrdinové Plzně, která zvala veřejnost do areálu DEPO2015 na den se složkami Integrovaného záchranného systému. Fakulty, které intenzivně spolupracují s hasiči a záchranáři, tedy na místě nemohly chybět.

Fakulta elektrotechnická prezentovala ve svém stánku výstupy výzkumu a vývoje zejména v oblasti smart textilií a senzoriky. „Samozřejmě se jednalo také o chytrý hasičský oblek, návštěvníci si mohli vyzkoušet i měření teploty vzdálených předmětů pomocí chytré rukavice, nechyběla ani požární senzorika nositelná a umístitelná pomocí dronů,“ popisuje za vystavovatele Petr Kašpar, který za dlouhodobou a významnou spolupráci s plzeňskými hasiči obdržel v srpnu Pamětní medaili Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje

Vrcholem Hrdinů Plzně bylo oficiální předání 18 chytrých hasičských obleků a rukavic hasičům Plzeňského kraje primátorem města Plzně Pavlem Šindelářem. „Za hasiče tuto novou výstroj převzal oblastní ředitel Pavel Musil. Po hasičích z Prahy, kteří začali chytré zásahové obleky využívat letos na jaře, jsou plzeňští už druhým hasičským sborem, kde se chytré obleky z FEL uplatní v praxi,“ pokračuje Petr Kašpar.

Využití chytrých obleků a rukavic v akci pak mohla veřejnost sledovat s komentářem při hašení cvičného požáru.

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Pavel KORELUS

14. 09. 2022