Absolvent Jakub Kalčík získal ocenění v soutěži vyhlášené ministerstvem dopravy

Loňský absolvent fakulty strojní dosáhl významného ocenění ve studentské kategorii soutěže Česká dopravní stavba, technologie a inovace 2015.

Diplomová práce Jakuba Kalčíka nazvaná "Přepracování normálně rozchodného stoprocentně nízkopodlažního, plně otočného podvozku EVO na rozchod 1000 mm", kterou vedl Petr Heller, získala ocenění rektora Západočeské univerzity v Plzni Miroslava Holečka v rámci 13. ročníku soutěže.

Jakub Kalčík ve své práci navrhl a konstrukčně propracoval komplikované řešení úzkorozchodného podvozku. Jedná se o vytvoření zcela nové koncepce tramvajového podvozku pro úzký rozchod, dokonce s vazbou na skutečné potřeby firmy Pragoimex, vyrábějící a prodávající tramvajová vozidla. Řešení této práce vyžadovalo kreativní přístup a velkou tvůrčí invenci.

Slavnostní předání ocenění se odehrálo v rámci galavečera, který se konal 16. června v Betlémské kapli v Praze. Vyhlašovatel soutěže, Ministerstvo dopravy ČR, chce tímto podpořit zájem o studium technických oborů na vysokých školách.

Fakulta strojní

Kateřina MODRÁ

23. 06. 2016