Ministr školství Vladimír Balaš převzal Pamětní medaili ZČU při one man show Rudyho Linky

Hosté Univerzita Veřejnost

Západočeská univerzita v Plzni připomněla blížící se Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva tradiční slavnostní akcí i vystoupením světoznámého jazzového kytaristy. Další takovou akcí bude Fórum 17. listopadu.

U příležitosti blížícího se 17. listopadu, Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva, se ve středu 9. listopadu na Západočeské univerzitě v Plzni konalo nejen Slavnostní zasedání Vědecké rady, ale také večerní one man show Mezi řádky… jazzového kytaristy Rudyho Linky.

Při Slavnostním zasedání Vědecké rady ZČU udílel rektor Miroslav Holeček mimo jiné také pamětní medaile osobnostem, jež významně přispěly k rozvoji Západočeské univerzity. Jedna z nich, Pamětní medaile za dlouholetou významnou činnost pro ZČU, její rozvoj, spolupráci s vnějším prostředím včetně zahraničí, patřila také ministru školství Vladimíru Balašovi, který se zasedání sice nemohl zúčastnit, ale z rukou rektora ji převzal právě v úvodu vystoupení Rudyho Linky.

One man show světoznámého kytaristy hostila Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara. Rudy Linka, který na začátku 80. let emigroval do Švédska a od roku 1985 žije ve Spojených státech amerických, bavil přítomné nejen svými zážitky a historkami na téma svobody a domova, ale potlesk sklidila samozřejmě i jeho hudba, která show rámovala.

Další připomínkou listopadových událostí let 1939 a 1989 bude Fórum 17. listopadu, které na úterý 15. 11. připravily studentské organizace ZČU Akademický spolek studentů politických věd v Plzni a ELSA. Fórum, při němž budou diskutovat odborníci a pamětníci listopadových událostí včetně Františka "Čuňase" Stárka nebo Jiřího Dienstbiera, se uskuteční pod záštitou rektora ZČU Miroslava Holečka a hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka.


Foto: Pavlína Lindová, studentka ateliéru Fotografie FDULS

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

10. 11. 2022