Připojení ZČU zrychlilo ze 40 na 2x 100 Gbps

Univerzita

V pondělí 21. listopadu došlo k výraznému zrychlení připojení sítě WEBnet k internetu. ZČU se tímto krokem zařadila do první desítky vysokých škol v ČR, které mohou využívat novou technologii české akademické počítačové sítě pro vědu, výzkum a vzdělávání.

"Ve spolupráci se sdružením CESNET, které nám poskytuje internetové připojení, jsme v pondělí 21. 11. ve 20:40 provedli další krok ke zlepšení připojení našich uživatelů," říká Martin Šimek, vedoucí oddělení OSI, které se na Centru informatizace a výpočetní techniky ZČU stará o správu sítě.

Běžní uživatelé asi změnu zásadně nepoznají - jejich lokální připojení je limitováno na 1 Gb/s. Navýšení využijí zejména uživatelé některých datových služeb například při zálohování s využitím služeb CESNET nebo při práci na superpočítačích s velkými objemy dat.

Pro srovnání - uživatelé v domácích sítích jsou ve většině případů připojeni rychlostí kolem 100 Mb/s, což je v poměru k připojení sítě ZČU nejméně 2000x pomalejší. "Pokud bychom teoreticky využili plnou kapacitu našeho připojení, tak stažení 10 GB souboru by trvalo necelou půl sekundu," dodává Martin Šimek. Ve skutečnosti ale bude doba stažení výrazně delší - záleží na tom, kde bude po cestě datový provoz nejpomalejší. Je to jako se silničním provozem, kdy z Plzně do Prahy se dostanete teoreticky za 45 minut, pokud pojedete pouze po dálnici maximální povolenou rychlostí, ale dostat se jen z Plzně na dálnici vás již výrazně zpomalí.

Galerie


Celouniverzitní

Jaroslav Fiřt

28. 11. 2022