FZS hostí profesora Colina R. Martina z University of Suffolk ve Velké Británii

International Spolupráce Věda

Se zahraničním odborníkem spolupracuje Fakulta zdravotnických studií na výzkumné činnosti související se Škálou porodní spokojenosti.

Fakulta zdravotnických studií hostí profesora Colina R. Martina, současného klinického ředitele Institutu zdraví a dobrého života (z orig. "Wellbeing"), profesora klinické psychobiologie a aplikované psychoneuroimunologie, autorizovaného zdravotního psychologa a vědce se zaměřením na psychobiologii s vazbou na analytickou biochemii na University of Suffolk ve Velké Británii. 

Profesor Martin spolupracuje s členkami výzkumného týmu katedry ošetřovatelství a porodní asistence Fakulty zdravotnických studií, a sice s Kateřinou Ratislavovou, Evou Hendrych Lorenzovou a Alenou Lochmannovou, na řešení výzkumných otázek a úkolů souvisejících s tvorbou a validací české revidované verze Škály porodní spokojenosti,“ popisuje výzkumnou spolupráci se zahraničním odborníkem proděkan pro výzkum, strategii a tvůrčí činnost Denis Mainz.

Škálu porodní spokojenosti již profesor Martin úspěšně validoval k používání ve Velké Británii, USA, Austrálii, Španělsku, Itálii, Řecku a v řadě dalších evropských a blízkovýchodních zemí, a to ve spolupráci s tamějšími vědeckými týmy. Výsledky spolupráce profesora Martina s vědkyněmi FZS byly uplatněny v odkazovaném výstupu

Kateřina Ratislavová k probíhající výzkumné činnosti říká: „V současné době se ještě hlouběji výzkumný tým zaměří na oblast perinatálního duševního zdraví, a to především na souvislosti poporodní deprese, post-traumatické stresové poruchy a porodní zkušenosti žen v České republice.“ 

Z pozice přednášejícího se profesor Martin účastní konferencí pořádaných přímo FZS nebo ve spolupráci s partnerskými organizacemi FZS.

Fakulta si velice váží vysoce odborných profesních zkušeností profesora Martina, na jehož působení získala prostředky z Rozvojového systému ZČU a Grantového systému FZS.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

29. 11. 2022