Návštěva polského kolegy z Varšavy na FZS

Hosté International Spolupráce

Fakultu zdravotnických studií Západočeské univerzity v Plzni navštívil polský kolega z partnerské Wyzsza Szkola Rehabilitacji ve Varšavě.

Od 9. do 13. ledna hostila Fakulta zdravotnických studií Dominika Chmiela z katedry zdravotnického záchranářství partnerské univerzity Wyzsza Szkola Rehabilitacji ve Varšavě.

Pro kolegu, který přijel v rámci programu Erasmus+, byl připraven bohatý odborný a rovněž i kulturní program. V Plzni se seznámil s kampusem ZČU, s odbornými specializovanými učebnami FZS a v neposlední řadě i se simulačním centrem, při jehož návštěvě se hlavním bodem zájmu stal simulátor sanitního vozu, který by kolega rád implementoval na své domovské univerzitě.

Součástí programu byla rovněž prohlídka Urgentního příjmu Fakultní nemocnice Plzeň, kde se doktor Chmiel dozvěděl o fungování triáže neboli třídění pacientů na základě závažnosti jejich stavu, o jednotlivých ambulancích i zóně pro ošetření akutně nemocných pacientů. Následovala prohlídka nové Psychiatrické kliniky FN Plzeň, jež poskytuje psychiatrickou léčbu, rehabilitace, specializované ambulance a denní stacionáře, poté prohlídka Psychiatrické nemocnice v Dobřanech, kde hosta zaujala především arteterapie, terapeutická technika využívající výtvarné aktivity v procesu léčby.

Nezapomenutelná byla rovněž návštěva Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje, při níž doktor Chmiel na základě své mnohaleté záchranářské praxe srovnával fungování neodkladné péče a záchranného systému v Polsku a v České republice. Při diskuzi s posádkou po bezprostředním návratu z výjezdu se také seznámil s každodenní prací českých záchranářů a jejich vybavením.

Kulturní program zahrnoval prohlídku a seznámení s historickým centrem Plzně, návštěvu Prahy a nechyběla samozřejmě ani prohlídka pivovaru Plzeňský Prazdroj.

Velice si ceníme navázané spolupráce s naším polským partnerem ve Varšavě a těšíme se na další budoucí spolupráci!

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Lucie Brůžková

20. 01. 2023