Významné historické události si v Blovicích připomenuli novoročním videomappingem

Spolupráce Univerzita Veřejnost

Obyvatelé města Blovice se mohli prostřednictvím videomappingu, který vytvořil kreativní tým z ateliéru Multimédií Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, už podruhé seznámit s významnými historickými událostmi, které přispěly k rozvoji tohoto města, ale formovaly třeba i vznik Československa.

Jedná se například o práci heraldika Jaroslava Kursy, blovického rodáka, který vytvořil československou státní vlajku a další státní symboly používané dodnes, nebo o pohled na významné historické milníky z dějin obce. 

Pro realizaci videomappingu bylo zvoleno průčelí novogotického zámku Hradiště. Na scénáři projekce se podíleli Michal Červenka z blovického Muzea jižního Plzeňska a Irena Hambergerová z Městského úřadu v Blovicích a tematicky se zaměřili na období 1918 – 1989. O kreativní ztvárnění se postaral tým studentek a studentů z ateliéru Multimédií pod vedením Lukáše Kellnera. „Stál před námi zajímavý úkol, pestrou škálu momentů a podnětů z historie města sjednotit ve vizuálních symbolech a ucelené finální stopě. Zároveň bylo skvělé pracovat v kontextu projekce se zajímavou architekturou zámku. Věřím, že náš hravý vhled do minulosti zaujal jak pamětníky, tak i nejmenší diváky, uspokojit tak pestrou skupinu diváků je také vždy výzva,“ přiblížil Lukáš Kellner ze Sutnarky.

Volba videomappingu namísto kdysi tradičního novoročního ohňostroje naplňuje pro vedení města Blovice nejen environmentální aspekty moderní obce, jako jsou například pozitivní atmosféra, malá hlučnost, nulové škodlivé spaliny, ale i dlouhodobou udržitelnost, estetičnost, kreativitu a celkovou modernost. „V podstatě to pro nás byla před několika lety jednoznačná volba. Zároveň je pro nás důležité, že ve spolupráci se Sutnarkou můžeme obyvatelům našeho města zprostředkovat hravou formou klíčové události z historie města a přinést jim velmi hezký a kultivovaný zážitek v prvním dni nového roku. Těšíme se proto na další pokračování, které bude promítáno 1. ledna 2024,“ doplnil starosta Blovic Robert Zelenka. 

Videomapping můžete zhlédnout na oficiálním webu města Blovice.

Galerie


Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

09. 01. 2023