Propojilo je společné studium grafického designu a láska k oboru, díky které vznikl Plenér

Absolventi Studující Výstava

Do konce března je ve Staré poště v Hojsově Stráži k vidění výstava, která připomíná páté výročí tradiční akce Sutnarky.

I přesto, že někteří z nich vylétli z hnízda své alma mater - Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara - před třemi a více lety, stále se dokáží sejít a spontánně navázat na tradiční akci Plenér, kterou založili během studií. K jejímu 5. výročí vznikla stejnojmenná výstava. Do konce března ji můžete najít ve Staré poště v Hojsově Stráži.

"Základními kameny na poli grafického designu jsou tvar, barva a písmo. Tato výstava se věnuje primárně poslednímu prvku. Písmo nás provází od nepaměti a stále je hlavním komunikačním nástrojem naší společnosti. Ačkoliv by si člověk mohl myslet, že jsou všechna písma stejná, a že tento grafický kód je v anglo-americkém světě neměnný, grafičtí designéři a typografové se navrhováním nových písem zabývají stále. Písmem se dá sdělit mnoho, dopis, příběh, myšlenka. Právě podle obsahu designér vybírá písmo, které zdůrazní a podpoří myšlenku obsahu," uvádí organizátorka akce, absolventka Sutnarky a asistentka ateliéru Grafický design a digitální média Tereza Kovářová.

Výstava se ale nezaměřuje na vznik nové abecedy, která by byla precizně vytvořená v počítači k pravidelnému užívání. Abeceda na Plenéru vzniklá a vystavená prezentuje náladu kolektivu složeného z absolventů a obohaceného současnými studujícími. Proniká do ní genius loci místa a pohled na zasněžené šumavské stráně ale i společně strávený čas několika přátel. Vystavená díla vznikla jako relaxační aktivita, rychle, ručně a za pomoci spreje, což nikterak neubírá na jejich síle a niternosti. "Výstava je pomyslným deníkem a mementem, které zůstane, až se všichni rozjedou zpět do svých domovů a k běžným starostem," dodává Tereza.

Galerie


Vystavující: Anna Eštoková, Kristián Havel, Klára Plicová, Tereza Kovářová, Tereza Fialová, Kristýna Kopřivová, Kristýna Kubašta, Nicoleta Puiu, Anastasia Vrublevska, Matěj Matouš, Ilona Kohlová, David Polcar, Monika Škodová, Vojta Liebl, Václav Koubek, Kamila Nováková

Koncept výstavy: Tereza Kovářová, Matěj Matouš; grafika: Tereza Kovářová, Monika Škodová

Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Lenka THOMAYER OPATRNÁ

06. 03. 2023