Festival Jeden svět nahlédne na téma bezpečí z různých úhlů pohledu. I díky ZČU

Festival Spolupráce Veřejnost

Jedním z 28 měst, kam s dokumenty věnovanými lidskoprávní tematice zamíří festival Jeden svět, bude od 22. do 26. března také Plzeň. Do programu se různými způsoby vepíše také Západočeská univerzita v Plzni, která je dlouholetým partnerem festivalu.

Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To vše jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival, který každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lidských právech a jejich porušování, zvolil pro svůj 25. ročník téma Cena bezpečí. Novinkou bude soutěžní kategorie určená projektům ve virtuální realitě a rozšířený debatní program.

Předehra v podobě besedy o bezpečí v kontextu migrace

Součástí doprovodného programu festivalu Jeden svět Plzeň byla v úterý 7. března debata Cena bezpečí v kontextu migrace, uspořádaná ve spolupráci s projektem BezTíže, který vede Informační a poradenské centrum ZČU.

V univerzitním coworkingovém centru Kulturka se debatovalo o hledání pocitu bezpečí, o potřebě mít místo, kde se necítíme v ohrožení, o překážkách na cestě k němu a o zkušenostech a zážitcích lidí, kteří se rozhodli takové místo najít v České republice. Hostem debaty, jíž se zúčastnili studující ze zahraničí, odborníci a odbornice na téma migrace a další aktéři a aktérky migračního procesu, byl také emeritní rektor ZČU Miroslav Holeček.

„Pocit bezpečí v určité komunitě mohou podpořit zdánlivě jednoduché kroky. Už jen to, že jsme krátce po invazi Ruska na Ukrajinu uspořádali setkání se studentkami a studenty, jejichž země byly invazí dotčeny, bylo velmi důležité. Věřím, že naše otevřenost, ochota naslouchat a pomoci podpořila u mnoha studujících důvěru k univerzitě a že i tato setkání napomohla, aby se u nás mladí lidé cítili bezpečněji,“ říká emeritní rektor Miroslav Holeček.


Filmové projekce na Sutnarce

Projekce filmů, které letos Jeden svět představí, budou k nejen vidění v Moving Station na Jižním Předměstí nebo v Polanově síni v Knihovně města Plzně ve Smetanově ulici, ale také ve studiu Multilab Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara.

Ve čtvrtek 23. března tu od 17 hodin proběhne projekce dánského filmu Co ještě uvidím o mimořádném vztahu matky a syna, kterého dědičná nemoc připravuje o zrak. Po snímku, vyvracejícím obecné představy o životě slabozrakých a nevidomých lidí, bude následovat beseda, které se zúčastní Milan Včelák, předseda Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých v Plzni.

Tentýž den od 20 hodin bude na Sutnarce k vidění islandský film Život pod sopkou, zachycující běžný život několika obyvatel žijících v okolí sopky Katla, jejíž výbuch v roce 1918 srovnal okolí se zemí. Vědci předpovídají erupci jednou za 60 let. Předpověď výbuchu místní využívají pro své ekonomické zájmy a zároveň mají přesně stanovené postupy co dělat, až k neštěstí skutečně dojde. Po filmu proběhne debata s Prokopem Závadou z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR.


Diskuze o filmech se ZČU

Hned první festivalový den nabídne filmy, po nichž budou následovat diskuze se zástupci ZČU.

Zahajovacím filmem festivalu bude ugandský snímek Bobi Wine: Prezidentské reggae. Příběh charismatického opozičního politika a populárního hudebníka, který během prezidentské kampaně čelil špinavým praktikám svého politického soupeře, bude k vidění od 17 hodin v Moving Station. Před filmem proběhne slavnostní zahájení festivalu, po skončení pak bude následovat debata, které se zúčastní proděkan Fakulty ekonomické Jiří Preis.

Ve stejný čas, ovšem v Polanově síni v městské knihovně ve Smetanově ulici diváci uvidí italský snímek Dohazovačka, který se zaměřuje na roli žen v takzvaném Islámském státu. Na hojně medializovaném příběhu britské džihádistky Tooby Gondal odkrývá film poslání žen, které pro svatou válku radikálů verbovaly dívky a ženy ze Západu. Po promítání bude následovat diskuze, které se zúčastní politoložka Šárka Cabadová Waisová z Fakulty filozofické.


Propojení s filmovými příběhy s využitím virtuální reality

Protože festival se rozhodl nahlédnout na problematiku bezpečí a ceny, kterou jsme za něj ochotni platit, z různých úhlů pohledu, nabídne i filmy, které bude možné sledovat s využitím brýlí na virtuální realitu. Průvodci virtuálním Jedním světem se stanou pracovníci Oddělení celoživotního a distančního vzdělávání ZČU v rámci svého projektu Bav se vědou, kteří se na zájemce o VR projekce budou těšit v Moving Station každý festivalový den od 16 hodin. 

Díky interaktivnímu animovanému projektu Lou, na jehož vzniku se podíleli lidé s autismem, budou moci zájemci prožít spolu s autistickým chlapcem dětství a první den na střední škole.

Spletitá zákoutí lidské duše mapuje také snímek režiséra Ondřeje Moravce Tmání. Ten nechává diváka pomocí virtuální reality nahlédnout do mysli mladého člověka trpícího depresí, zažít a pochopit bolest jeho duše, ale také najít způsob, jak se s touto nemocí vyrovnat a osvobodit se od nepříjemných pocitů.

Nebudou chybět ani snímky s enviromentální tematikou: Prostřednictvím futuristického VR projektu Člověk plastový diváci zjistí, co by se stalo, kdyby plast nahradil většinu naší DNA, a v ekologicko-magickém VR projektu Spojeni se zemí se ponoří do nitra naší planety a pokusí se ji zachránit.

Ve výběru interaktivních filmů bude i oceňovaný VR dokumentární projekt Ráno před koncem světa, rekonstruující událost z roku 2018, kdy se Havaj ocitla pod falešnou hrozbou jaderného raketového útoku.

Dokumentární nádech má také snímek Ve vězení El Helicoide, jež se díky výpovědím bývalých vězňů pokouší zmapovat, co se děje za zdmi jedné budovy v Caracasu, jež původně měla být velkolepým obchodním domem, ale nakonec našla uplatnění jako vězení, do kterého kromě trestanců a personálu nemá nikdo jiný přístup.


Podrobný program festivalu Jeden svět najdete na webových stránkách. Vybrané filmy budou po skončení festivalu dostupné na platformě Jeden svět online

Galerie


Celouniverzitní

14. 03. 2023