Europoslanec Mikuláš Peksa navštívil laboratoře NTC

Hosté Věda

Europoslanec Mikuláš Peksa se mimo jiné věnuje podpoře vědy, výzkumu a inovací. Minulý týden navštívil laboratoře NTC. Zajímal se nejen o inovativní typy redoxních průtokových baterií a výzkum pokročilých materiálů, ale také o problémy, se kterými se výzkumné ústavy potýkají.

Český politik a fyzik, od roku 2019 poslanec Evropského parlamentu Mikuláš Peksa navštívil v pátek 17. března výzkumný ústav NTC Západočeské univerzity v Plzni a firmu Comtes FHT v Dobřanech. Europoslanec Peksa se věnuje podpoře vědy, výzkumu a inovací v rámci svého členství ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE), zároveň se dlouhodobě snaží na svých sociálních sítích a webu podporovat a propagovat české start-upy nebo výzkumná pracoviště zabývající se novými technologiemi, inovacemi, AI apod. Ani při návštěvě Plzeňského kraje si proto příležitost navštívit významné výzkumné organizace nemohl nechat ujít.

Na úvod návštěvy europoslanec pohovořil o fungování Výboru Evropského parlamentu pro průmysl, výzkum a energetiku. Poté ředitel Petr Kavalíř představil zaměření výzkumného ústavu NTC. Následovala návštěva laboratoří, kde výzkumníci vyvíjejí inovativní typy redoxních průtokových baterií. „Samozřejmě jsme navštívili i laboratoř týmu pokročilých materiálů s unikátním přístrojem SARPES, kterým lze zkoumat elektronové struktury nových materiálů. Hovořili jsme i o výzkumu v oblasti infračervených technologií a o projektu Termovize do škol. Právě v rámci tohoto projektu vznikla termokamera určená pro školy, která pomáhá žákům a studentům zábavnou formou pochopit, jak funguje teplo,“ popisuje průběh návštěvy Petr Kavalíř.

Po návštěvě laboratoří následovala ještě neformální diskuze o problémech výzkumných ústavů. „Debatovali jsme o důležitosti internacionalizace, o těžkostech při zaměstnávání zahraničních výzkumníků a agendě spojené s odvody sociální a zdravotního pojištění při souběhu zaměstnání, o per diems a mnohém dalším. Diskuze byla opravdu intenzívní, neboť pan Peksa má vhled do problematiky, kterou se zabýváme,“ dodává Petr Kavalíř. Mikuláš Peksa věří, že to rozhodně nebyla jeho poslední návštěva v Plzeňském kraji, a doufá, že příště navštíví i další výzkumná centra.

Galerie


Nové technologie - výzkumné centrum

Dita Sládková

23. 03. 2023