ZČU Akademici Plzeň vybojovali Pohár Jana Palacha a stali se mistry univerzitní hokejové ligy

Sport Tisková zpráva Úspěchy

Studující západočeští hokejisté porazili tým Engineers Prague v rozhodujícím zápase 4:0 a pověsili si na krky zlaté medaile. Gratulujeme!

Velký hokejový sen ZČU Akademiků Plzeň, společného týmu Západočeské univerzity v Plzni a Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy, se ve čtvrtek 13. dubna stal skutečností. Akademici se po výhře 4:0 nad celkem Engineers Prague stali mistry Univerzitní ligy ledního hokeje a na ledě plzeňské LOGSPEED CZ Arény zvedali jeden hráč po druhém nad hlavu Pohár Jana Palacha.

Mistrovská trofej a zlaté medaile vloni Akademikům unikly, ve finále je předčilo mužstvo UK Hockey Prague. Letos to už vyšlo a pohár je poprvé v Plzni.

"Moc gratuluji celému týmu k fantastickému úspěchu. Všichni odvedli super výkon a jak já, tak celá univerzita jsme na ně opravdu pyšní. Od minulého ročníku se neuvěřitelně zlepšili a Palachův pohár si opravdu zaslouží. Kluci, děkujeme vám!" vzkazuje studujícím hokejistům rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Lávička, který jim pohár předával a slavil s nimi titul přímo na stadionu.

Akademiky v napínavém zápasu poslal do vedení gólem v první třetině Lukáš Folda, ve druhé třetině se dvakrát trefil Mario Princl a jednou Štěpán Říha. Třetí třetina byla sice plná šancí na obou stranách, ale k radosti domácích se skóre už nezměnilo.

Tým Akademiků, jež aplaudující publikum překřtilo na Akademistry, tvoří studenti Západočeské univerzity a Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy. Za Engineers Prague hrají studenti ČVUT, ČZU a VŠE v Praze.

Finálová série, do níž se Akademici dostali díky vyřazení českobudějovických Black Dogs Budweis, se hrála na tři vítězné zápasy. Engineers zvítězili v prvním 3:2, další utkání už byla jízdou Akademiků, kteří postupně vyhráli 2:0, 1:0 a 4:0.

Navzdory výsledku čtvrtečního zápasu i tomu, že si během tří ze čtyř vzájemných utkání nepřipsali jediný gól, nedali Engineers Akademikům titul zadarmo a byli rovnocennými soupeři. Plzeňský gólman Jonáš Štekr ovšem chyboval jen minimálně. Protože ho Engineers ve finálové sérii překonali pouze v prvním zápase, mohl brankář z Fakulty ekonomické ve čtvrtek oslnit celkem 181 minut a 45 vteřin trvajícím čistým štítem.

Nejlepší hráče finálového zápasu vyhlásil primátor města Plzně Roman Zarzycký. Stali se jimi David Vobořil za stříbrné Engineers a Mario Princl za Akademiky.

Kotel plzeňských fanoušků Modrý nebe pak všechny hráče, kouče Tomáše Ceperka a další členy zlatého týmu dlouho odměňoval bouřlivými ovacemi. Speciálního aplausu se dočkal i dojatý David Prachař, který za Akademiky nastoupil naposledy.

Univerzitní liga ledního hokeje vznikla v roce 2019, založila ji Česká asociace univerzitního hokeje společně s organizací UNI Sport CZ. ZČU Akademici Plzeň byli ten rok aktéry jejího vůbec prvního utkání, když nastoupili proti Black Dogs Budweis. Play-off prvního ročníku a celý druhý ročník ovšem přerušila pandemie covidu-19 a první plnohodnotný ročník odehrály univerzitní hokejové týmy až v roce 2022.

Galerie


Titul s Akademiky oslavil i rektor ZČU Miroslav Lávička.

Kapitán Akademiků Dominik Beer.

Trenér Tomáš Ceperko.

Útočník Mario Princl a brankář Jonáš Štekr.

Snímky: Daniel Veselý, Jakub Knap

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

14. 04. 2023