Na Fakultě zdravotnických studií proběhl workshop canisterapie

Další vzdělávání Seminář Studium

V pátek 28. 4. proběhl v prostorách FZS praktický workshop canisterapie pod vedením zkušeného canisasistenta Bohumila Stránského, který aktivně seznamoval studující fyzioterapie se zásadami správného chování ke zvířatům a připravoval je na situace, jež mohou se zvířaty při péči o nemocné nastat.

Všechny druhy canisterapie mají zásadní význam pro klienty. Není neobvyklé, že canisterapeut a jeho pes jsou pro klienta jedinou “návštěvou zvenku” a suplují tak roli rodinných příslušníků. Kromě pozitivních psychických účinků, které známe ze společenské formy canisterapie, lze tuto metodu využít i jako podporu léčby konkrétních zdravotních problémů.

Součástí praktického workshopu bylo představení klíčových léčebných účinků canisterapie na podněcování verbální i neverbální komunikace a působení v rovině rozvoje motoriky s atributem rehabilitační práce, v polohování a relaxaci. Velká část diskuze pak směřovala k pochopení canisterapie a jejího vlivu na psychiku pacienta s podpořením duševní rovnováhy a motivace.

Velký dík za organizaci patří studentovi fyzioterapie Dominiku Jasovskému, který inicioval společné setkání studentek a studentů k pochopení praktické roviny principů canisterapie jako takové.

Galerie


Fakulta zdravotnických studií

Alena Lochmannová

02. 05. 2023