Paraplavkyně Vendula Dušková splnila limit pro paralympiádu v Paříži

Sport Studující Úspěchy

Pokud bude štěstí přát, zažije studentka Fakulty pedagogické atmosféru paralympiády už potřetí.

Studentka Fakulty pedagogické ZČU Vendula Dušková patří k nejlepším českým paraplavkyním. Kvůli hendikepu je odmala na vozíku, ale to ji nebrání v tom, aby v bazénech předváděla špičkové výkony světové úrovně. Zatím naposledy zazářila při čtyřdenním závodním maratónu Světového poháru IDM 2023, který od 11. do 14. května hostil Berlín.

„Na distancích 50/100/200 prsa, 200 a 400 polohově a 400 či 800 volný způsob se vždy probojovala minimálně do finále. Na 800 m volným způsobem doplavala dokonce na 2. místě,“ popisuje Adriana Ujkanovičová, tutorka stipendijního programu UNIS, jehož členkou Vendula je.

Na trati 100 m prsa navíc Vendula Dušková splnila ostrý limit pro XVII. letní paralympijské hry v Paříži 2024 a zlepšila si svůj osobní rekord. „Avšak na své účastnické místo musí ještě čekat z důvodu kapacity pro danou disciplínu,“ dodává Adriana Ujkanovičová. Pokud bude štěstí přát, zažije Vendula atmosféru paralympiády už potřetí. Představila se totiž už v roce 2016 v Riu a před dvěma lety v Tokiu, kdy si ji Český paralympijský výbor vybral jako jednu z hlavních tváří kampaně Jsme připraveni zazářit.

O berlínském závodě, který má za sebou, hovoří Vendula Dušková jako o jednom z nejtěžších, a zároveň dodává: „Ale mám za zády skvělý tým, a ještě lepšího trenéra, takže jsem si i tak závody užila.“

Galerie


Fakulta pedagogická

Pavel KORELUS

18. 05. 2023