Spolupráce katedry českého jazyka a Prešovské univerzity pokračuje

Hosté Spolupráce Univerzita

Iveta Polák Čuchtová a Lenka Jarušínská přijely ze Slovenska do Plzně se semináři o integraci jazykové a slohové složky ve vyučování mateřského jazyka.

Katedra českého jazyka a literatury Fakulty pedagogické hostila 4. a 5. června dva odborné semináře pod vedením Ivety Polák Čuchtové a Lenky Jarušinské z Pedagogické fakulty Prešovské univerzity v Prešově. Pokračovala tak spolupráce, již obě instituce navázaly vloni v projektu INSPIRE.

Semináře byly zaměřeny na integraci jazykové a slohové složky ve vyučování mateřského jazyka. Cílem bylo přiblížit integrovaný model výuky pravopisu vyjmenovaných slov v propojení s výukou základních komponent narativního a popisného textu, vycházející z konstruktivistického přístupu k výuce mateřského jazyka.

Z reakcí účastníků odborných seminářů vyplývá, že byly přínosem pro vzdělávání budoucích učitelů. Obě kolegyně z Prešova dále navštívily jednu z fakultních škol Fakulty pedagogické, 28. základní školu, a zúčastnily se výuky Heleny Svobodové ve 2. třídě, která principy integrované výuky využívá v praxi.

Fakulta pedagogická

Pavel KORELUS

19. 05. 2023