Elektrotechnické a IT fakulty technických VŠ v Česku a na Slovensku zakládají společnou alianci

Spolupráce Univerzita

Založení aliance je jedním z největších přínosů letošního ročníku tradičního setkání FELAPO 2023.

Ve dnech od 15. do 17. května se uskutečnil další ročník setkání fakult elektrotechnických a podobných technických vysokých škol a univerzit ČR a SR – FELAPO 2023. Významné setkání děkanů, proděkanů, tajemníků a předsedů akademických senátů elektrotechnických a informatických fakult se od roku 1990 koná každoročně a stalo se prostředkem pro sdílení informací, řešení problémů a prezentaci nejnovějších trendů a zkušeností.

Jedním z největších přínosů letošního ročníku je formální založení Aliance pro elektrotechniku a informatiku. Tato aliance, složená z českých a slovenských elektrotechnických a informatických fakult, se stala významným celkem pro společné aktivity. Klade si za cíl koordinovat a podporovat spolupráci mezi fakultami, sdílet zdroje a znalosti a společně směřovat k inovacím a rozvoji v elektrotechnice a informatice. Předsedou aliance, který ji zároveň bude navenek v jednáních zastupovat, byl zvolen děkan Fakulty elektrotechnické ZČU prof. Zdeněk Peroutka. "Jsem přesvědčen, že užší spolupráce elektrotechnických a informatických fakult České i Slovenské republiky povede k dalšímu rozvoji a popularizaci oboru, který je pro společnost klíčový. Formální vznik této aliance navíc vnímám jako důležitý milník, který nám umožní jednotně vystupovat a prosazovat společné zájmy," řekl děkan Peroutka.

Fakulty se v organizaci setkání střídají, FELAPO 2023 si vzala na starost Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze. Do zámku v Liblicích na Mělnicku vyslalo své zástupce celkem 16 fakult, z toho 11 z České republiky a 5 ze Slovenska.

FELAPO 2023 přineslo mnoho příležitostí k diskusím, sdílení poznatků a navázání nových kontaktů. Diskuse během setkání se zaměřovaly na různá dílčí témata, která jsou důležitá ve výuce, výzkumu nebo vztazích s průmyslovými partnery. Účastníci  sdíleli své zkušenosti a poznatky týkající se spolupráce s firmami, jednání s partnery, ochrany duševního vlastnictví, strategického řízení a dalších podobných výzev. Z diskusí vyplývá, že tyto problémy jsou obecně sdíleny mezi účastníky setkání a jejich řešení je klíčové pro rozvoj oboru.

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Jan Michalík

12. 06. 2023