Příběh Studentského filmového klubu aneb Z gauče v obýváku k debatám s režiséry a režisérkami

Studium Studující Veřejnost

Kdy, kde a proč vznikl Studentský filmový klub? Jaké filmy promítl, jaké osobnosti pozval a co ho čeká? Přečtěte si článek studenta Fakulty filozofické Vojtěcha Polívky.

Dostali jste někdy chuť na to, podívat se s přáteli na film? Tak ne asi! Úplné počátky filmového klubu se objevily, kde jinde, než doma na gauči či přesněji řečeno na židlích u počítače. Během úporné covidové krize v roce 2021 jistě každý pocítil absenci popcornem provoněného kinosálu a velikou samotu, která přinesla první společné online sledování filmu několika přátel. Aspoň distančně si chtěli připomenout první Spider-man trilogii od Sama Raimiho. To byl úplný základ Studentského filmového klubu.

Po konci covidových omezení se tito filmoví nadšenci konečně reálně sešli v jednom obývacím pokoji a hlavní náplní jejich opakujících se setkání se staly především filmy pro náročné diváky od Stanleyho Kubricka, jež v přítomných vyvolávaly potřebu debatovat. Z těchto filmových večerů se tedy postupem času stal debatní kroužek, který se rozrůstal o další členy a členky.

Bod zlomu ovšem nastal v září roku 2022, kdy se členové již etablovaného Studentského filmového klubu vydali na plzeňské Finále jakožto porota v kategorii celovečerních a animovaných filmů. Na festivalu měli možnost setkat se s režisérem Tomaszem Wińským, který zde zrovna představoval svůj první celovečerní snímek Hranice lásky (2022), jenž se věnuje milostným a romantickým vztahům a jeho současným podobám. S tímto filmem, který na Finále vyhrál cenu studentské poroty, pak Tomáš zavítal na pozvání Studentského filmového klubu 24. listopadu i na půdu Fakulty filozofické. Studující a vyučující z celé ZČU měli možnost zhlédnout film zdarma a následně debatovat s režisérem.

Témata vztahů a intimity se nás pak držela i v dalších promítáních, kdy 26. dubna přijala naše pozvání režisérka Jana Počtová s dokumentárním snímkem Šťastně až na věky (2022), jenž přináší pohled do zákulisí alternativních partnerských modelů. Díky Tomaszi Wińskému mohl Studentský filmový klub navíc navázat spolupráci i se Šimonem Holým a Terezou Vejvodovou, kteří se společně s ním sdružují kolem současného uměleckého manifestu Nová česká intimita. Režisér Šimon Holý si pro nás 4. května připravil snímek Zrcadla ve tmě (2021), nedlouho poté, 29. května, uzavřela promítání a diskuze filmů pod hlavičkou Nové české intimity režisérka Tereza Vejvodová se svými dvěma krátkometrážními filmy Roselyne a Vymezení.

Paralelně s tím se Studentskému filmovému klubu povedlo navázat spolupráci i s projektem BezTíže, který se zaměřuje na adaptaci nových studentů z Ukrajiny do vzdělávání a jejich začleňování do kolektivu českých a zahraničních studentů pomocí kulturních a vzdělávacích aktivit. V této synergii proběhla již čtyři promítání zahraničních filmů Bohu žel (2018), Parazit (2019), Night on Earth (1991) a 107 matek (2021).

Za všechny tyto spolupráce jsme velice rádi a chtěli bychom poděkovat všem, kteří se podíleli a podílejí na tom, že jsou taková promítání možná. Hlavní poděkování patří samozřejmě režisérům a režisérkám, kteří zcela nezištně přijali naše pozvání, domovské katedře filozofie za podporu a Fakultě filozofické za poskytnutí prostor.

Při našich setkáních totiž nejde jen o sledování filmů, ale navíc i o společné debaty. Ve veřejných promítáních s Novou českou intimitou a Janou Počtovou jsme měli možnost řešit nové alternativní modely vztahů, při promítáních s klubem BezTíže integraci cizinců do České republiky, a to vše prostřednictvím filmů, jež nám umožňují nahlédnout do těchto témat jinýma očima.

Tímto Studentský filmový klub rozhodně nekončí, takže nečekejte titulky. A co bude dál? Uvidíme – pojďte se dívat s námi! Více informací k promítáním zjistíte na naší Facebook skupině Studentský filmový klub.

Galerie


Šimon Holý.

Jana Počtová.

Tomasz Wiński ve Studentském filmovém klubu...

...a na filmovém festivalu Finále Plzeň.

Fakulta filozofická

Vojtěch Polívka

16. 06. 2023