Josef Baxa novým předsedou Ústavního soudu

Univerzita Úspěchy Zaměstnanci

Dne 4. srpna 2023 jmenoval prezident republiky Petr Pavel Josefa Baxu předsedou Ústavního soudu ČR.

Josef Baxa, který vystřídal v této funkci Pavla Rychetského, má za sebou bohatou právnickou profesní dráhu, během níž, jak uvádí hrdě ve svém životopisu, stihl být i jedním z hlavních spoluzakladatelů Fakulty právnické ZČU v Plzni, v jejímž pedagogickém sboru od samého počátku působí.

Nelze přehlédnout, že fakulta má nyní mezi svými pedagogy dva předsedy nejvyšších soudních instancí – Karel Šimka je předsedou Nejvyššího správního soudu – a že na fakultě působí i řada dnes již emeritních ústavních soudců: Stanislav Balík, Vlasta Formánková, Jan Musil, Michaela Židlická.

Ústavní soud získává silného a zkušeného předsedu. Josef Baxa je nezpochybnitelnou autoritou a jedním z největších odborníků na trestní právo. Stál u zrodu Nejvyššího správního soudu, který také patnáct let řídil,“ uvedl prezident Petr Pavel u příležitosti jmenování nového předsedy ÚS. „Oceňuji i jeho schopnost a ochotu srozumitelně vysvětlovat právní argumenty široké veřejnosti. Jsem přesvědčen, že svým vedením přispěje k budování obrazu Ústavního soudu jako spravedlivého a uvážlivého strážce demokracie a lidských práv.

Předsedovi Ústavního soudu Josefu Baxovi gratulujeme a přejeme mu v nové životní roli mnoho úspěchů nejen při ochraně ústavnosti.

Fakulta právnická

Stanislav Balík

07. 08. 2023