Parkoviště před Fakultou elektrotechnickou funguje v novém režimu

Studující Univerzita Zaměstnanci

Během letních měsíců proběhla revitalizace parkovací plochy před Fakultou elektrotechnickou ZČU. Provoz na parkovišti s kapacitou 320 míst je teď přehlednější a bezpečnější.

Klíčovým prvkem inovace je nový centrální vjezd ve směru od autobusové točny. Výjezd je směrem do ulice Univerzitní, kde byl dosud provoz obousměrný.

Zatímco v minulosti byla horní část parkoviště přístupná i veřejnosti, nově je vjezd na celé parkoviště umožněn pouze na základě zaměstnanecké nebo studentské JIS karty. Horní část parkovací plochy je s tou spodní propojena dvojicí nových průjezdů.

Cílem všech úprav je zajistit přehlednější a bezpečnější provoz a lepší možnosti parkování pro zaměstnankyně, zaměstnance a studující. „Úprava parkoviště přispěje k lepší organizaci a řízení dopravy v univerzitním areálu a věřím, že i k uživatelské spokojenosti,“ říká ředitel Provozu a služeb Jiří Fiala.

Prostor je navíc lépe využitelný také pro účely výzkumu a testování smart technologií. Díky skupině Chytré parkování, která je součástí celouniverzitního projektu SmartCAMPUS, je deset parkovacích míst dlouhodobě osazeno parkovacími senzory, které detekují jejich obsazenost. Parkoviště, přesněji řečeno průjezdové senzory už dříve také posloužily studentům FEL pro sběr dat v rámci bakalářské či diplomové práce. V podobných aktivitách chce projekt SmartCAMPUS pokračovat.

Data získaná ze senzorů se totiž odesílají do cloudového úložiště, zřízeného v rámci projektu, což umožňuje dále je zpracovávat a využívat jak pro efektivní správu parkoviště, tak pro výukové účely, kdy studenti a studentky mohou s jejich využitím vytvářet aplikace, vyhodnocovat je apod.

Nejen proto chce ZČU v úpravách parkoviště pokračovat. Další etapy by měly přinést ještě pohodlnější režim pro uživatele, například prostřednictvím automatického otevírání závor na základě SPZ, a jiné prvky, které přispějí k efektivnímu a bezpečnému provozu parkoviště. 

Galerie


Celouniverzitní

Šárka Stará

25. 08. 2023