Úspěch doktorandů Fakulty elektrotechnické na prestižní konferenci CEIDP

Absolventi International Úspěchy

Studenti Daniel Háže a Jan Šipla zaujali odborníky při svém prvním vystoupení na zahraniční konferenci.

Daniel Háže a Jan Šipla, studenti druhého ročníku doktorského studia Fakulty elektrotechnické, se od 15. do 19. října účastnili prestižní IEEE Conference on Electrical Insulation and Dielectric Phenomena neboli CEIDP, kterou v East Rutherford, New Jersey, USA, pořádá společnost Dielectrics and Electrical Insulation Society. Každoročně konaná konference s prvopočátkem v roce 1920 je považována za celosvětově nejprestižnější akci pro oblast dielektrik a elektroizolačních materiálů.

Studenti akci absolvovali v doprovodu školitele prof. Radka Polanského se skvělým výsledkem. Jejich články zabodovaly ve studentské soutěži Best Paper Award, která se konala vůbec poprvé, ale do budoucna se s ní počítá jako s trvalou součástí programu.

Články Daniela Hážeho a Jana Šiply nominovala výběrová komise ještě před začátkem konference do užší skupiny šesti finalistů. Už to byl velký úspěch a potvrzení jejich výjimečné odborné úrovně. Za mimořádný úspěch však lze považovat to, že se Daniel Háže stal jedním ze dvou oceněných. Na slavnostní večeři mu prezident společnosti IEEE DEIS předal ocenění za pozoruhodný příspěvek pro oblast elektroizolačních materiálů. Gratulujeme!

Přednáškám finalistů byla první den konference vymezena zvláštní odborná sekce. Komise členů CEIDP Technical Program Committee a zástupců IEEE DEIS Young Professionals hodnotila nejenom vědecký přínos tématu, ale také samotný projev přednášejících.

Letošní ročník CEIDP pořadatelé věnovali oslavě stoleté historie, již museli v roce 2020 odložit kvůli koronaviru. Myšlenka založit konferenci zabývající se touto tématikou vznikla v bývalých Bellových laboratořích na dolním Manhattanu. Od roku 1955 je hlavním bodem programu CEIDP Memoriál Johna Boswella Whiteheada, úvodní přednáška, již měly v minulosti čest přednést desítky významných osobností oboru, včetně dvou držitelů Nobelovy ceny (P. J. W. Degye a L. Onsager) a tří držitelů National Medal of Science (K. S. Cole, F. Seitz, J. G. Trump) udělované prezidentem Spojených států amerických za významné přispění k rozvoji poznání ve vybraných oborech. 

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Tomáš Řeřicha

27. 10. 2023