Univerzitní upír vyzýval k darování krve, přiletěl po dvouleté pauze

Spolupráce Univerzita Veřejnost

51 dárkyň a dárců letos zareagovalo na výzvu Západočeské univerzity.

Dva roky trvala vynucená přestávka charitativní akce Univerzitní upír, kterou zve Západočeská univerzita v Plzni studující, zaměstnance, jejich rodiny, blízké i širokou veřejnost k udělání dobrého skutku. Už od roku 2006 je přivádí na Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, aby se seznámili s celou procedurou dárcovství krve, ale především aby ji také darovali.

Tradici Univerzitního upíra přerušila covidová pandemie. Organizační tým Fakulty pedagogické na ni ovšem letos od 24. do 26. října zdárně navázal a uspořádal už 25. semestrník. Upír totiž přilétá na akademickou půdu sát krev ne jednou za rok, ale jednou za zimní či letní semestr.

Tentokrát přispělo 51 dárkyň a dárců. „Darovali celkem 22 950 ml krve,“ říká za organizátory Michal Švec s tím, že z Transfuzního oddělení všichni kromě dobrého pocitu odcházeli i s dárky - batohem a čokoládou. „Všem z celého srdce moc děkujeme za odvahu a budeme se těšit opět příští rok,“ dodává.

Univerzitní upír byl pro Západočeskou univerzitu v aktuálním akademickém roce další šancí, jak pomáhat. Při akcích pro veřejnost, jakými byly třeba Den vědy a techniky nebo Noc vědců, prezentovala dárcovství krve společná kampaň FN Plzeň, města Plzně a Plzeňského kraje Zažij hrdost, během hokejové Bitvy o Plzeň zase ZČU spolu s Lékařskou fakultou Univerzity Karlovy zvala k zápisu do registru dárců kostní dřeně.

Galerie


Celouniverzitní

Pavel KORELUS

30. 10. 2023