O letní školy FAV byl i letos enormní zájem

Další vzdělávání Univerzita Veřejnost

Letní školy Fakulty aplikovaných věd (FAV) přilákaly velké množství mladých nadšenců do technicko-přírodovědných oborů. Na účastníky čekalo velké množství přednášek, praktické výuky, workshopů i exkurzí.

Nejdelší, již jedenáctiletou, tradicí se může pochlubit letní škola katedry kybernetiky Campo Arduino. Děti z Plzně, Klatov a Domažlic měly jedinečnou příležitost ponořit se do světa moderních technologií a věnovat se robotům mBot. Především pro žáky druhých stupňů základních škol byla připravena řada úloh, od základního seznámení s robotikou a kybernetikou až po pokročilejší programování a interakci s roboty. Děti se nejen seznámily s funkcemi různých senzorů, ale také vyzkoušely naprogramovat robota k autonomní jízdě či k interakci s člověkem, například řízením robota pomocí zastínění rukou.

Kromě Campo Arduino pořádá katedra kybernetiky ještě letní robotické soustředění Campo Lampone. Letos se neslo v duchu týmové práce. Účastníci byli rozděleni do dvou týmů, ve kterých řešili robotické úlohy nad k tomu připraveným hřištěm. Úlohy sestávaly z rozpoznávání hřiště, robotů a objektů, jež byly viditelné z kamery umístěné nad hřištěm, a dále z ovládání robotů na základě takto zpracovaných dat. Cílem pak bylo projet hřiště co možná nejefektivněji. Robotický kemp byl podpořen primárně z dotace Města Plzně.

S velkým zájmem se pravidelně setkává i letní škola na katedře geomatiky GeoCamp. Letošní ročník obsahoval již tradiční návštěvu Techmania Science Centra, ale také byl maximálně kreativní. Děti se nejprve naučily, jak vytvořit 3D model zeměkoule. Velký model naší planety bude již natrvalo zdobit prostory katedry. Během workshopů, prací s GIS nebo indexování čtyřstromem děti rozvíjely své praktické dovednosti.

Účastníci letní školy aplikované fyziky NanoCamp, kterou každoročně pořádá katedra fyziky, se podívali do zákulisí moderního materiálového výzkumu a měli příležitost prozkoumat fascinující svět nanotechnologií. V laboratořích připravovali různé unikátní materiály, což zahrnovalo pečlivou manipulaci se substráty, na než byly následně pomocí plazmových technologií připraveny tyto materiály o tloušťce setiny lidského vlasu. I přesto, že se jedná o tenké vrstvy na povrchu, mají tyto vrstvy výrazný vliv na chování celkového materiálu. Nedílnou součástí materiálového inženýrství je nejen příprava samotných materiálů, ale také následné zkoumání a analýza jejich vlastností. Účastníci si mohli vyzkoušet různé techniky charakterizace materiálů od analýzy struktury až po vyhodnocování tvrdosti. Poslední den se nesl již v odlehčeném duchu – vyráběla se zmrzlina za pomoci tekutého dusíku.

Již šestý ročník MechCampu pořádala katedra mechaniky. Akce je určena primárně pro studenty středních škol. V posledních dvou ročnících dostal MechCamp novou podobu: studenti aktivně řeší projekt na téma z oblasti aplikované mechaniky. Letos bylo nosným tématem navrhování a zkoušení mostů. Tři týmy měly za úkol navrhnout most o délce 28 m, který vydrží zatížení definované normou a zároveň bude vyžadovat co nejmenší množství materiálu. K tomu týmy využily volně dostupný software Bridge Designer. Na 3D model o délce 70 cm směli studenti použít jen omezené množství materiálu. Poslední den soutěžily týmy o to, který z mostů je nejtužší a nejpevnější. Nejpevnější most unesl neuvěřitelných 30,5 kg. Měření průhybů bylo provedeno ve spolupráci s Výzkumným a zkušebním ústavem Plzeň pomocí optického systému RDI Iris M, který zahrnuje vysokorychlostní kameru a speciální software pro analýzu pohybů v digitálním videu.

Také letos katedra informatiky a výpočetní techniky pořádala BootCamp, což je programátorské soustředění pro nově nastupující studenty. Ti, kteří základy programování ovládají, si rozšíří obzory. Studenti, kteří s programováním nemají žádná zkušenosti, zde mohou získat důležité infomrace, seznámit se se základními pojmy a postupy programování. Cílem BootCampu je usnadnit studentům vstup na vysokoškolskou půdu a podpořit je ve studiu.

Děkujeme všem účastníkům, lektorům, organizátorům a podporovatelům, bez jejichž účasti by nebylo možné letní školy pořádat.

Realizace projektu byla podpořena Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy.

Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Martina Batková

11. 09. 2023