Středoškoláci sobě. Na FAV se konal maraton přednášek Zvaž vědu!

Přednáška Věda Veřejnost

Téměř tři sta studentů a studentek z celého Plzeňského kraje přilákala 8. prosince na Fakultu aplikovaných věd akce týmu středoškoláků, kteří chtějí popularizovat technicko-přírodovědné obory. Pro studující na gymnáziích a technických středních školách připravili přednášky napříč vědními obory.

Popularizovat přírodovědné olympiády, studijní a vědecké příležitosti, nadchnout mladé lidi pro vědu - tyto cíle měla akce Zvaž vědu! týmu studentů a studentek středních škol z Plzeňského kraje. Prostory pro její konání poskytla v pátek 8. prosince Fakulta aplikovaných věd (FAV) Západočeské univerzity v Plzni. K dispozici dala oba přednáškové sály včetně technického vybavení, organizátoři i jejich publikum je díky velkému zájmu hravě zaplnili.

Akci zahájili zástupci Plzeňského kraje, univerzity i FAV. Hejtman Rudolf Špoták na úvod poděkoval celému organizačnímu týmu. „Klobouk dolů, že jste se pustili do tak velkého projektu. Věřím, že Plzeňský kraj bude i nadále hrdým podporovatelem akcí, jež popularizují vědu, a moc děkuji panu rektorovi a Fakultě aplikovaných věd, že do toho jdou s námi a vidí ve středoškolácích potenciál budoucích vědeckých pracovníků, studentů i pedagogů,“ řekl. „V minulém roce, když Plzeňský kraj hostil celostátní přehlídku středoškolské odborné činnosti, jsem si posteskl, že při vyhlašování bylo permanentně slyšet ‚Brno‘. Takže věřím, že v dalších letech uslyšíme mnohem častěji ‚Plzeňský kraj‘,“ dodal hejtman.

Na Západočeské univerzitě uvítal žákyně a žáky rektor Miroslav Lávička. „Všem vám upřímně závidím, že máte zorganizovanou tak skvělou akci, a opravdu se přimlouvám, abyste zvážili, jestli se budete vědě věnovat, protože vy jste naší budoucností. Jak řekl pan hejtman, Plzeňský kraj by do budoucna byl určitě rád spojován s nejmodernějšími technologiemi, jako jsou třeba kvantové, polovodičové nebo čipové technologie, a právě takové zde chceme rozvíjet. Vy jste ti, kteří mají díky přírodním a technickým vědám nakročeno, abyste se o náš kraj jednou postarali,“ řekl rektor.

Děkan Fakulty aplikovaných věd Miloš Železný poznal organizátory akce Zvaž vědu! už dříve díky studentskému projektu AstroX, který fakulta podpořila. „O absolventy FAVky je velký zájem a byli bychom schopni jich vychovávat ještě více, a proto jsem rád, že se tu dnes setkávají mladí lidé, kteří se vědě věnují už na střední škole. Nás věda baví, a budeme rádi, když bude bavit i vás,“ řekl a představil možnosti podpory nadaných středoškoláků a středoškolaček: „Vytvořili jsme systém podpory talentovaných studujících, a zároveň také novou pozici talent ambasadora. To je kontaktní osoba pro ty, kteří stojí o odborné vedení v oblasti, která je zajímá, a chtějí poradit.“

Po uvítacích proslovech již následovaly přednáškové bloky a také exkurze. Kdo chtěl, mohl navštívit dvě laboratoře fyziky, laboratoř mechaniky a kybernetiky a od výzkumníka z katedry informatiky a výpočetní techniky vyslechnout přednášku na téma modelování koncentrace glukózy. O tom, že se jednalo o povedenou akci, svědčí pozitivní ohlasy z řad středoškoláků, spokojení jsou i organizátoři. “Naše očekávání byla rozhodně překonána. A to jak počtem účastníků, tak zájmem, se kterým se přednáškového dne zúčastnili. Bylo úžasné vidět na jednom místě tolik našich vrstevníků, kteří projevili zájem o přírodní vědy. V průběhu i po skončení akce nám dorazilo mnoho a mnoho pozitivních ohlasů od celé řady účastníků. Velkou odměnou pro nás byla rovněž milá slova pana hejtmana, rektora i děkana. Celá akce je pro nás také velkou motivací do budoucna pro pokračování našeho úsilí při popularizaci exaktních věd,” shodují se hlavní organizátoři Jan Herzig a Matyáš Matta.

Nic z výše uvedeného by se nemohlo uskutečnit bez finanční podpory Plzeňského kraje, Fakulty aplikovaných věd a Střediska volného času Radovánek. Nemalou zásluhu na hladkém průběhu akce má Regionální rozvojová agentura, s níž FAV v nedávné době navázala spolupráci.

Děkujeme všem sponzorům a podporovatelům za jejich vstřícný přístup. Velké díky patří organizátorům akce za skvěle odvedenou práci a kolegům a kolegyním z FAV, kteří se ujali exkurzí a přednášek. Věříme, že příští ročník bude minimálně stejně úspěšný, jako ten letošní.



Galerie


Fakulta aplikovaných věd

Martina Batková, Pavel Korelus

12. 12. 2023