Západočeská univerzita má nového profesora

Univerzita Úspěchy Zaměstnanci

Spolu s dvaasedmdesáti profesory a profesorkami převzal v úterý 12. prosince z rukou prezidenta Petra Pavla jmenovací dekret také Václav Šmídl z Fakulty elektrotechnické ZČU, který byl jmenován profesorem na návrh Vědecké rady ZČU pro obor Elektrotechnika. Aktuálně má ZČU 93 profesorek a profesorů.

Slavnostní ceremoniál, při němž jmenovací dekrety novým profesorům a profesorkám společně s prezidentem Petrem Pavlem předal ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek, se tradičně uskutečnil v pražském Karolinu. Mezi přítomnými byl také rektor ZČU Miroslav Lávička.

Prof. Ing. Václav Šmídl, Ph.D., absolvoval obor Kybernetika na Fakultě aplikovaných věd ZČU. Doktorský titul získal v roce 2004 na Trinity College Dublin v oboru Electrical Engineering a o rok později na FAV ZČU v oboru Kybernetika, přičemž jeho externím školicím pracovištěm byl Ústav teorie informace a automatizace Akademie věd ČR.

Osobní specializací Václava Šmídla jsou aproximativní techniky Bayesovské statistiky, především metoda Variační Bayes, vyvinutá v komunitě strojového učení. Zabývá se tak vývojem a aplikací nových metod statistického odhadování a optimalizace, které jsou dnes základem strojového učení a umělé inteligence.

V roce 2010 se Václav Šmídl stal akademickým pracovníkem Regionálního inovačního centra elektrotechniky FEL ZČU, kde se zabývá aplikací statistických a optimalizačních metod na praktické problémy ve výkonové elektronice a elektrických pohonech. Na FEL, kde se také v roce 2013 habilitoval v oboru Elektrotechnika, je klíčovým pracovníkem velkých projektů podpořených z programu Národní centra kompetence, např. Národního centra pro energetiku či Centra pokročilých strojů a výrobních technologií. Je také iniciátorem a jedním z organizátorů celouniverzitních seminářů o umělé inteligenci: AI Tea Talks. Kromě FEL působí na Ústavu teorie informace a automatizace Akademie věd ČR a v Centru umělé inteligence FEL ČVUT.

Václav Šmídl je autorem jednoho národního a jednoho amerického patentu, autorem 138 publikací na Web of Science a pravidelným recenzentem předních časopisů v oboru. Je také pravidelným řešitelem grantů základního a aplikovaného výzkumu na národní i mezinárodní úrovni. 

Galerie


Foto: MŠMT

Fakulta elektrotechnická

Šárka Stará

13. 12. 2023