Unikátní přeshraniční mentoringový program careerSTEPS posiluje internacionalizaci ZČU

International Studium Univerzita

Západočeská univerzita v Plzni ve spolupráci s partnerskou německou vysokou školou OTH Amberg-Weiden pilotně spustily v rámci projektu career4PROF unikátní program určený zejména studentkám a studentům magisterských studijních programů či zájemkyním a zájemcům o doktorské studium a vědeckou kariéru.

Smyslem nového mentoringového programu careerSTEPS je nadchnout a motivovat zejména mladé lidi pro vědeckou profesní dráhu, jelikož zájem o doktorské studium a akademické působení dlouhodobě upadá, a to bez rozdílu oborů technických či netechnických. Program je založen na myšlence vytvořit přeshraniční tandemy mentorek či mentorů a jejich takzvaných mentees.

V současném akademickém roce 2023/24 v pilotním běhu bylo shromážděno deset přihlášek mentees z Bavorska, pro které jsme na ZČU díky jejich ochotě a entuziasmu získali deset mentorek a mentorů napříč celou univerzitou, odpovídajících odborně profilu mentee z přihlášky. Každá dvojice podepisuje mentoring agreement, připravený přímo na míru přáním a potřebám mentee a jejich mentorek či mentorů. Program careerSTEPS probíhá od listopadu 2023 do července 2024 a během této doby se dvojice potkává v předem domluvených termínech na online jednáních, osobně na ZČU či partnerské OTH Amberg-Weiden nebo se společně účastní i dalších zajímavých odborných akcí – workshopů, konferencí, jednání s doktorandkami a doktorandy ZČU, návštěv laboratoří, podniků.

Přestože je mentoringový program teprve na začátku, stačila studentka OTH Amberg-Weiden Julia Bauer navštívit Fakultu elektrotechnickou a svého mentora Karla Noháče, vedoucího katedry elektroenergetiky, který se jí spolu se svým týmem a dokonce i zástupci vedení fakulty během její dvoudenní návštěvy intenzivně věnoval. Většina z přihlášených mentees uvažuje o doktorském studiu na ZČU a přicházejí s možnými zajímavými tématy, jimž se věnují na OTH Amberg-Weiden.

Mentees Fakulty ekonomické se naopak účastnili mezinárodní vědecké konference XB-CON 2023 Fakulty ekonomické 9. a 10. listopadu v Železné Rudě a zapojili se do workshopu Writing Research Papers, jenž vedli profesor Tobias Chilla z FAU Nürnberg a profesor Jan Čadil.

Poděkování za ochotu se do mentoringového programu careerSTEPS zapojit a nastartovat ho, a to nad rámec svých pracovních povinností a bez nároku na odměnu patří mentorkám a mentorům Daně Egerové (FEK), Ditě Hommerové (FEK), Olesye Petrenko (FEK), Jaroslavu Dokoupilovi (FEK), Ludvíku Egerovi (FEK), Luďku Hynčíkovi (NTC), Karlu Noháčovi (FEL), Davidu Pánkovi (FEL), prof.  Emilu Vacíkovi (FEK).

Galerie


International Office

Monika Mundilová

21. 12. 2023