Mladí technologičtí nadšenci prezentovali své projekty na závěrečné konferenci ScienceFEL Academy

Konference Spolupráce Studující

Úspěšná akce opět spojila mladé nadšence pro technologie s odborníky v technických oborech.

V úterý 19. prosince 2023 zakončila Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity (ZČU) další úspěšný ročník ScienceFEL Academy. Akce, která spojuje mladé nadšence pro technologie, nabízí spolupráci s odborníky v technických oborech a poskytuje prostor pro sdílení inovativních nápadů a osobních zkušeností.

Během této akce, které se konala na FEL již popáté, měli studenti a studentky z gymnázií jedinečnou příležitost ponořit se do světa elektrotechniky a pracovat na vlastních projektech pod vedením zkušených vyučujících Fakulty elektrotechnické. Zároveň si mohli naplno zažít atmosféru vysoké školy při svém každodenním pobytu na akademické půdě. ScienceFEL Academy se konala za podpory Plzeňského kraje.

V průběhu jednoho listopadového týdne pracovali mladí nadšenci a nadšenkyně pro technologie v týmech na různorodých projektech z oblasti elektrotechniky, energetiky, elektrochemie, akustiky, programování a smart textilií. Jednotlivé týmy se konkrétně zabývaly robotickou kapelou hrající na skutečné akustické a elektrické hudební nástroje, modelem chytrého ekologického domu, prezentační rukavicí, elektronickými náplastmi, kytarovým zesilovačem či pronikaly do tajů moderní elektrochemie. 

Vrcholem letošní ScienceFEL Academy byla závěrečná konference, která se konala v posluchárně Fakulty elektrotechnické ZČU. Sedm týmů mělo příležitost prezentovat své projekty, na kterých jejich členky a členové tvrdě pracovali. Publikum mělo možnost klást otázky a diskutovat nad inovacemi a technologickými výzvami, kterým se týmy věnovaly.

Letošní ročník ScienceFEL Academy zaznamenal rekordní účast. Celkem dvaadvacet studujících ze šesti gymnázií se sešlo na Fakultě elektrotechnické ZČU, aby prezentovali své nápady a projekty. Organizátoři věří, že tato akce pomáhá mladým lidem rozvíjet jejich technologické dovednosti a zároveň bourá mýty o nezáživnosti technických oborů. V neposlední řadě je připravuje na budoucí studium i kariéru v elektrotechnickém odvětví.

ScienceFEL Academy 2023 byla opětovně úspěšným setkáním budoucích nadějí, kteří přinášejí inovativní myšlenky a sdílí vášeň v oblasti elektrotechniky. Těšíme se na další ročník!

Galerie


Fakulta elektrotechnická

Kateřina Newton

02. 01. 2024