Konzultantem bezpečnosti ZČU se stal Jaroslav Vild

Studující Univerzita Zaměstnanci

Někdejší šéf krajských policistů spolupracuje s vedením Západočeské univerzity od 21. prosince loňského roku.

Konzultantem bezpečnosti, s nímž od 1. ledna oficiálně spolupracuje vedení Západočeské univerzity v Plzni, je bývalý ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Jaroslav Vild. S rektorem Miroslavem Lávičkou je v úzkém kontaktu od 21. prosince loňského roku, kdy došlo k útoku na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy. Právě tato událost rozhodla, že konzultant bezpečnosti začal na ZČU působit už od Nového roku, ačkoliv se původně počítalo s pozdějším nástupem.

„Náš záměr byl představit post konzultanta zhruba v polovině letošního roku, ale po tragédii na FF UK nebylo nač čekat. Věřím, že jsme oslovili správného člověka, za kterého hovoří jeho bohaté profesní zkušenosti. I díky nim zastupuje Západočeskou univerzitu v nově zřízené pracovní skupině Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, která se zabývá bezpečností na vysokých školách,“ říká rektor ZČU Miroslav Lávička.

Dlouholetou praxi u Policie ČR chce Jaroslav Vild při působení na ZČU využít maximálně. „V současné době se seznamuji s existujícím nastavením bezpečnosti ZČU obecně a poté budu případně navrhovat vedení univerzity úpravy stávajícího systému. Chci zde zdůraznit, že si velice dobře uvědomuji specifika univerzitního prostředí a citlivost jakýchkoliv změn,“ říká s tím, že s ohledem na prosincové události teď ale ZČU prioritně nastavuje spolupráci s krajským policejním ředitelstvím. „Týká se například zajištění bezpečnosti na plánovaných akcích ZČU,“ upřesňuje Jaroslav Vild.

Ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Petr Macháček dodává: “V souvislosti s řešením bezpečnostních otázek dlouhodobě spolupracujeme v Plzeňském kraji s řadou veřejných institucí, včetně školských zařízení. I vzhledem k tragické události, která se stala v prosinci loňského roku na FF UK, jsem se osobně ihned na počátku tohoto roku sešel s vedením Západočeské univerzity v Plzni s cílem navázat užší dlouhodobou spolupráci v oblasti bezpečnosti. Jsme připraveni poskytnout pedagogickému sboru odborné vzdělávací semináře, ale i další formy spolupráce, aby byla co nejlépe zajištěna bezpečnost pro studenty i personál univerzity. Obdobně postupujeme i vůči 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni.”

 

Ing. Mgr. Jaroslav Vild

       Policie ČR (1991-2023)

       náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje (2010-2012)

       náměstek policejního prezidenta (2017-2020)

       ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje (2020-2023)

       jako člen řídícího výboru se podílel například na projektu zvýšení bezpečnosti Letiště Václava Havla Praha

       je členem nově zřízené pracovní skupiny MŠMT, která se zabývá bezpečností na vysokých školách

Celouniverzitní

Pavel KORELUS

18. 01. 2024